You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Гіперестезія або надмірна чутливість зубів

Статті

Дуже часто пацієнти сильну чутливість зубів вважають звичайним явищем і не звертаються до стоматолога, проте висока чутливість зубів – це симптом серйозніших проблем.

Чому виникає надмірна чутливість зубів?

  • при стертості емалі. Як правило, це проявляється на передніх зубах, частіше нижніх, і виникає стертість в результаті вікових змін або ж неправильного прикусу і часто проявляється як чутливість зубів на холодне
  • при наявності тріщин емалі, які ви самі не побачите, їх можна діагностувати лише при освітленні під певним кутом
  • при клиновидних дефектах. Це руйнування зуба некаріозного характеру у приясенній ділянці
  • при тривалому і неправильному використанні відбілюючих паст
  • при низькій мінералізації емалі

Отже, якщо у вас болять зуби від холодного або навіть під час вдиху холодного повітря – це гіперестезія емалі (чутливість зубів), яку слід обов’язково діагностувати, виявити причину і запобігти подальшому прогресуванню.

Що може провокувати сильну чутливість зубів?

  • цитрусові (фруктові кислоти)
  • холодне повітря
  • зниження імунітету (в осінньо-зимовий період, коли є менше сонця і менше вітаміну Д, що викликає нижче засвоєння кальцію, який необхідний зубам та кістковій системі)
  • солодкі газовані напої (Cola та ін.)
  • відбілюючі пасти

Гіперестезія може проявлятись навіть при чищенні зубною щіткою, при дотику нігтем до зуба або при зміні температур. При чому, в однієї людини у різні дні вона може проявлятись із різною інтенсивністю.

Причин, як і у будь-якого болю, є багато і деякі з них ви можете усунути самостійно. А щоб зменшити цей дискомфорт і больові відчуття є професійні і домашні методи.

Чутливість зубів, що робити?

Як зміцнити зуби домашніми засобами?

  • для домашнього догляду використовуйте пасти для зняття чутливості зубів з позначкою «для чутливих зубів». Найбільш ефективними себе зарекомендували LocalutSensitiv, Sensodyne. Їх потрібно підбирати індивідуально, пробувати і слідкувати за вашими відчуттями – лише так можна вибрати що спрацює у вашому випадку.
  • після вживання цитрусових, вина, газованих напоїв, фрешів – категорично не можна відразу чистити зуби, лише прополокати рот водою
  • використання після чищення зубів ремінералізуючого гелю на основі казеїну і кальцію (знижує чутливість емалі і має профілактичну дію проти карієсу) Це гель для професійного використання, тому його вам підбере стоматолог і призначає тривалість використання залежно від стану ваших зубів. А користуєтесь ви ним самостійно вдома.

Чим зняти чутливість зубів

Професійні процедури для лікування чутливих зубів

По ступеню ефективності максимум переваг має мінеральна герметизація емалі! Це покриття зуба спеціальним препаратом із комплексом мікроелементів, які завдяки мінімальному розміру молекул проникають всередину емалі, відновлюючи її кристалічну структуру. Дуже дієво цей метод допомагає і проти карієсу. Його призначають курсом, залежно від причини виникнення гіперестезії і рівня мінералізації емалі ваших зубів.

Наступний метод лікування – лазер. Також слід проводити декілька процедур курсом.

Проте, слід зауважити, що ці процедури будуть мати різну ефективність у різних людей, залежно від причини надмірної чутливості. Декому гіперестезія емалі зменшиться на 90%, а комусь на 10%, тому це потрібно підбирати індивідуально і комплексно.

У випадках коли є порушення цілісності емалі (стертість, великі тріщини, клиновидні дефекти) слід проводити механічне закриття цих уражених ділянок – це дозволить швидко і радикально швидко зняти чутливість зубів

Підійдуть наступні методи:

  • реставрація фотополімером
  • керамічні вініри

В інтернеті ви можете ще знайти інформацію про фторування зубів, оскільки фтор є найбільш розповсюдженим елементом для профілактики, але користі від таких процедур не буде жодної. По причині великого розміру молекул цього хімічного елементу у профілактичних засобах, він практично не може проникнути всередину емалі, залишається на поверхні зубів і, відповідно, є мало ефективним.

Тож пильнуйте себе, адже маленькі кроки для профілактики зараз допоможуть уникнути проблем у майбутньому

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger