You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Як, коли і чим виправляти прикус у дітей та дорослих

Статті

Перший огляд дитини в ортодонта найкраще провести у 4-5 років, коли вже сформований молочний прикус. Лікар-ортодонт проведе обстеження, діагностику та дасть необхідні рекомендації. У Львові є багато стоматологічних клінік, проте завжди вибирайте фахівця власне з вузькою спеціалізацією по ортодонтії, оскільки не завжди звичайний дитячий стоматолог зможе зауважити якісь відхилення у формуванні прикусу у вашої дитини.

Є три вікові етапи для ортодонтичного лікуванняРаннє лікування під час прорізування постійних зубів (у 5-10 років), коли використовують різні види пластинок, м’які силіконові капи (міофункціональні трейнери) які дитина носить лише вдома та під час сну. Рідко у цьому віці може виникнути необхідність поставити брекети.

У цьому віці ефективні навіть безаппаратурні заходи:

  • міогімнастика – вправи для язика, губ, щік, при ротовому диханні дитини, ЛОР-патології, які направлені на корецію положення щелеп, язика та формування у дитини звички правильно дихати носиком.
  • хірургія– при потребі корекція вуздечки верхньої губи
  • рекомендації по жуванню твердої їжі, що стимулює ріст і правильний розвиток щелеп
  • пришліфовування не стертих горбиків молочних зубів

Своєчасне проведення цих лікувально-профілактичних процедур дає можливість покращити прикус та умови для росту щелеп дитини і правильного прорізування постійних зубів.

Необхідно знати, що ортодонтичне лікування може відбуватисяу декілька етапів з 5-6 років до 14-15. Як правило, це відбувається при використанні знімних апаратів (пластинок) для розширення зубних рядів, активізації росту щелеп у дитячому віці (6-10 років) та остаточного виправлення неправильного прикусу та нерівних зубів у підлітковому віці за допомогою брекетів.

Ортодонтичне лікування у підлітків

Вік 10-12 р. – це період активного росту дитини, і щелеп зокрема, і виправлення неправильного прикусу та вирівнювання зубів відбувається легко, швидко та ефективно. Основний ортодонтичний апарат у цьому віці – брекети. Про види брекетів можна прочитати нашій попередній статті https://elvirabezvushko.com.ua/articles/vidi-breketiv.html.

Оскільки брекети знаходяться на зубах протягом 1,5-2 років лікування, слід звертати увагу на ретельну гігієну порожнини рота (як домашню, так і регулярну професійну) і проводити профілактикуЦе дасть можливість уникнути розвитку карієсу і появи білих плям навколо брекетів та зміцнить емаль.

Виправлення прикусу у дорослих

Сучасна ортодонтія не має вікових обмежень. Однак вирівнювання зубів і виправлення прикусу у дорослих має свої особливості.

Оскільки у дорослих пацієнтів є більше пломбованих і реставрованих зубів, можуть бути депульповані (мертві) зуби, захворювання ясен (гінгівіт) та кісткової тканини (пародонтит, пародонтоз) – це все потрібно враховувати при плануванні ортодонтичного лікування. У таких випадках необхідно провести повне терапевтичне лікування всіх зубів до фіксації брекетів. При потребі відбувається сумісна консультація та визначення почерговості лікування разом з ендодонтом, ортопедом та хірургом.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger