You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

У якому віці і як найкраще виправити дитині прикус без нервів, сліз і марно витрачених грошей?

Статті

Періоди розвитку прикусу у дітей

Чому важливо, щоб ортодонт провів перший огляд Вашої дитини якомога раніше?

Порушення прикусу починають формуватися дуже рано. На це впливають спадковість, неправильне вигодовування, шкідливі звички (смоктання пальців, ротове дихання, сон на одному боці) і загальні захворювання дитини. Великий відсоток порушень прикусу передається спадково. Зміни прикусу формуються настільки поступово що батьки, і навіть дитячий стоматолог можуть їх не помітити.

Розрізняють три періоди розвитку прикусу:

  • молочний (до 6 років)
  • змінний (6-12 років)
  • постійний (з 12 років)

Кожен з цих періодів має свої закони розвитку і свої засоби для виправлення порушень.

Який найкращий вік для виправлення прикусу і “нерівних зубів” у дітей?:

Молочний прикус (до 6 років)

Під час формування молочного прикусу з’являються перші ознаки порушень. Батьки, а деколи, на жаль, і стоматологи, не завжди помічають, що у дитини розвиваються порушення прикусу. Тому необхідно з 3-5-ти річного віку  проконсультувати дитину в ортодонта. Головне в цей період – відучити дитину від шкідливих звичок (смоктання пальця, закушування і смоктання губи та ін.) і створити умови для правильного  росту щелеп. Для цього існують різні методи та засоби.

Найпростіший метод, якого може бути цілком достатньо у цьому віці та який допоможе уникнути носіння апаратів (пластинок) – це спеціальні вправи – міогімнастика. Щелепові кістки у дитини під час росту є настільки «пластичні» та податливі, що правильно підібрані і спрямовані на корекцію росту щелеп вправи дають виражений ефект.

Міогімнастика – комплекс вправ для м’язів обличчя та язика. Вона формує у дитини правильну дикцію, ковтання і дихання. Це призводить до правильного розвитку зубо-щелепного аппарату і виправлення багатьох відхилень у прикусі у віці 4-6 років. Вправи індивідуально підбирає лікар-ортодонт для Вашої дитини.

Головна рекомендація – робити вправи якомога частіше. Вони дуже прості і розраховані на те, що ви зможете їх виконувати під час ігор, у дорозі та у будь-який час.

Міофункціональний трейнер – двощелеповий апарат у вигляді силіконової капи. Він захищає зуби від неправильного тиску м’язів губ і язика, м’яко направляє ріст і положення щелеп, нормалізує прорізування зубів. Носять такі апарати по 12 – 14 годин на добу, переважно на ніч. Дуже хотілося б сказати, що після лікування трейнером ви забудете про проблему прикусу і нерівні зуби у дитини, але це не так. „Плюси” цієї техніки – можливість почати лікування на ранніх стадіях формування прикусу і тим самим скорегувати основну патологію, допомогти дитині подолати шкідливі звички, які погіршують прикус. „Мінуси” – неможливо ідеально вирівняти зуби.

Профілактичні пластинки служать для заміщення відсутніх молочних зубів. Кожен тимчасовий зуб повинен «стояти» у щелепі до певного віку, виконуючи функцію жування та утримання місця для майбутнього постійного зуба.
Якщо молочний зуб передчасно видалений, то у цій ділянці відбуваються певні зміни:
– сповільнюється ріст щелепи
– несвоєчасно прорізується постійний зуб
– на місце відсутнього молочного зуба зміщуються сусідні, що призведе до зменшення місця на постійний зуб і його неправильного положення
Тому з метою збереження місця для майбутнього постійного зуба на місце видаленого молочного ставиться знімна пластинка з штучним зубом, яку необхідно носити поки не почне прорізатись постійний зуб

Змінний прикус (6-12 років)

Формування змінного прикусу – це період активного росту дитини, зокрема щелеп та прорізування зубів.
Головними завданнями залишаються відучування дитини від шкідливих звичок, та корекція росту щелеп і прорізування зубів. Для цього можна використовувати вправи та ортодонтичні апарати.
У цьому віці можна використовувати як знімні апарати (пластинка, трейнер), так і незнімні брекет-системи (естетичні — прозорі, класичні металеві або кольорові).

Постійний прикус (після 12 років)

Дуже часто батьки не надають значення стану молочних зубів і молочного прикусу, вважаючи, що на консультацію до лікаря ортодонта необхідно приходити, коли проріжуться всі постійні зуби. Але це помилкова думка, тому що багато патологій формуються ще у ранньому дитячому віці.

Найчастішими причинами розвитку неправильного прикусу є спадковий фактор, ротове дихання внаслідок ЛОР-патології, шкідливі звички (смоктання пальця, язика, олівців, тривале використання “дурачка”), рання втрата молочних зубів, порушення м’язевої рівноваги.

Після 12 років найчастіше використовують різні види брекетів:

  • естетичні (керамічні, сапфірові)
  • металеві брекети
  • «кольорові»
  • сучасні високотехнологічні самолігуючі брекети

Альтернативою є лікування елайнерами або “невидимими” прозорими капами. Також у дітей до 14 років ще можна використовувати пластинки або міофункціональні трейнери при незначних відхиленнях або порушеннях м’язевої рівноваги.
У нашій клініці ми використовуємо брекет-системи лише американського та японського виробництва, які протягом десятиріч зарекомендували свою високу якість у всьму світі. Ці брекети є абсолютно безпечними для емалі зубів та не матимуть жодних негативних наслідків після їх зняття. На сьгоднішній день, на жаль, цей аспект стає все актуальнішим, оскільки ортодонтичний ринок України та Львова наповнений неякісною продукцією і постійно зростає число пацієнтів з ускладненнями після “дешевого” ортодонтичного лікування сумнівними апаратами.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger