You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Зубні протези, їх види

Статті

Всі знають що таке стоматологічне “протезування”, але чи відомо про всі види протезування зубів та його можливості? Серед послуг стоматологічних клінік є як класичні, так і сучасні методи протезування і технології. Коротко про те, які бувають зубні протези, їх особливості та відмінності.

Види зубних протезів:

  • вкладки
  • коронки на основі оксиду цирконію
  • безметалева кераміка
  • протезування на імплантах
  • вініри
  • мостоподібні протези
  • бюгельні протези
  • знімне протезування
  • адгезивне протезування (або місток без препарування)
  • тимчасові коронки

Безметалева кераміка (коронки на основі оксиду цирконію)

Сучасні методи протезування зубів         – це, в основному, використання суцільнокерамічних конструкцій.

Переваги – висока естетика, біологічна сумісність.

Різниця між металокерамікою та коронками на основі оксиду цирконію полягає в тому, що звичайні коронки, виготовлені на металевому каркасі, виглядають непрозорими з темно-сірою лінією ясен, а каркас кераміки на оксиді цирконію білий і природньо прозорий. Нові методи протезування зубів та технологія виробництва таких коронок дозволяє ідеально підібрати колір зуба і він нічим не видає своє штучне походження.

Коронки з оксиду цирконію біосумісні та не викликають алергічних реакцій. Це біоінертний матеріал, який не провокує запалення, рецесії чи зміни кольору ясен навколо коронки. Кераміка на оксиді цирконію вимагає мінімального препарування (обточування) зубів, тому й опорні зуби можна залишати живими (без депульпації).

Бюгельний протез

Види зубних протезів

Бюгельний протез – це естетична, зручна, надійна знімна конструкція. Бюгельні протези вважаються умовно-знімними, оскільки користуватись ними, на відміну від пластмасових протезів, можна цілодобово.

Переваги бюгельного протезу у порівнянні з звичайним пластмасовим протезом:

  1. Не натирає ясна і не викликає болю під час жування завдяки рівномірному розподілу жувального навантаження між зубами і яснами.
  2. Не закриває піднебіння, тому звикання до нього відбувається набагато швидше.
  3. При користуванні відсутні алергічні реакції, протезний стоматит.
  4. Дуже добре фіксуються і не спадають під час прийому їжі та розмови.
  5. Естетичні, їх можна повністю приховати в порожнині рота.
  6. В основі бюгельних протезів – ажурне тонке лиття, майже не відчутне для пацієнта. Технологія лиття забезпечує надзвичайно високу міцність, тому протез неможливо зламати.

Бюгельні протези часто використовуються у тих випадках, коли неможливо використати інші види протезування: при захворюваннях тканин пародонту і рухомості зубів; при бруксизмі (скреготанні зубами) і патологічному стиранні зубів; при алергії на акрилові пластмаси.

Тимчасові  коронки

Стоматологічне лікування сьогодні передбачає повний комфорт для пацієнта. Пацієнти не бажають відчувати естетичних чи функціональних незручностей піч час лікування, тому після препарування зубів ми пропонуємо покривати їх  тимчасовими коронками, які використовуються при протезуванні зубів на період виготовлення різних видів зубних протезів, постійних коронок або мостів. Тимчасові коронки дозволяють уникнути естетичного дискомфорту і частково відновлюють функцію жування.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger