You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Пульпіт (запалення «нерва» зуба)

Статті

Причини пульпіту і зубного болю

Запалення пульпи зуба (судинно-нервового пучка) називається пульпітом.

Найчастіша причина пульпіту — це нелікований запущений карієс. Внаслідок попадання інфекції у внутрішній простір зуба (де знаходяться судини і нерв) з глибокої  каріозної порожнини там розвивається інфекційно-запальний процес, який супроводжується зубним болем – пульпіт.

Причини пульпиту:

  1. Нелікованийкарієс
  2. Пульпітпід пломбою

Недотримання техніки роботи деякими стоматологічними матеріалами з часом може призвести до розвитку пульпіту.

Інша причина – низький імунітет організму і поганий загальний стан зубів пацієнта. У таких випадках навіть після дотримання всіх правил лікування карієсу і пломбування зуба (якщо це був глибокий карієс) є ризик того, що може виникнути зубний біль.

  1. Травма зуба

Навітьневеликі сколи та тріщини емалі можуть пропускати бактерії всередину зуба. У випадку перелому коронки або кореня, вивиху зуба розвивається гострий пульпіт

  1. Термічнийопікпульпи

Цей вид пошкодження нерва зуба деколи може виникнути у випадках неправильного агресивного офісного вибілювання зубів з використанням спеціальних ламп (фотовідбілювання) або при лікуваннізубів без водного охолодження.

  1. Ретроградна інфекція, яка попадає через верхівку кореня зуба

Ретроградний пульпіт, як правило, розвивається якщо єпародонтит або пародонтоз

Симптоми і скарги

Основна ознака пульпіту — самовільний ниючий біль, який посилюються вночі.

Гострий пульпіт – спершу больовий синдром виникає декілька разів на день і продовжується максимум 20 секунд. Але з часом болі частішають і стають буквально безперервними, при цьому може віддавати у вухо, скорню або підборіддя. Інколи пацієнту здається, що болить пів щелепи.

Симптоми хронічного пульпітузубний біль слабовиражений або зовсім відсутній. Може протікати з періодичними загостреннями.

Як відрізнити карієс від пульпіту?

При наявності карієсу чутливість або болючість виникає тільки при впливі зовнішніх факторів (під час чистки зубів або їжі, біль від солодкого та холодного).

Зубний біль при пульпіті,як правило,  з’являється спонтанно.

Пульпіт, ускладнений періодотитом

Пульпіт вимагає нагайного ендодонтичного лікування. З часом бактерії проникають за межі кореневих каналів у пародонт та кістку навколо зуба і руйнують її. Ця стадія є особливо небезпечною, оскільки майже завжди проходить без симптомів та болю і пацієнт не здогадується про існуючі проблеми.

Лікування пульпіту

Перше правило щоробити при пульпіті – негайно звернутись до стоматолога. Щоб зняти біль при пульпіт і слід провести рентген-діагностику та необхідне ендодонтичне лікування якомога раніше. При відкладанні цього ситуація може різко погіршиться або виникне пульпіт ускладнений періодонтитом.

Ендодонтичне лікування – це видалення залишків «нерва» зуба з наступним лікуванням та пломбуванням кореневих каналів.

Ціна лікування

Ціна ендодонтичного лікування зуба залежить від кількості коренів зуба та стадії захворювання. На початковому етапі коли є гострий пульпіт лікування займе значно менше часу та візитів і буде дешевшим, ніж при лікуванні хронічного процесу.

Ціни можна подивитись тут https://elvirabezvushko.com.ua/services.

Профілактика пульпіту

Профілактика полягає у ретельному гігієнічному догляді за ротовою порожниною і своєчасному лікуванні карієсу. Щоб вчасно виявити карієс відвідуйте стоматолога 1-2 рази на рік для профілактичних оглядів. Крім домашньої чистки зубів рекомондується проводити професійну гігієну регулярно раз на пів року.

 

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger