You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Підрізання (пластика) вуздечки губи або язика

Статті

Коротка вуздечка губи або язика може бути причиною наступних естетичних та функціональних порушень:

  • діастема (проміжок між передніми зубами верхньої чи нижньої щелепи і формування дефекту, деформації зубного ряду або прикусу. Його спричиняє коротка вуздечка верхньої губи)
  • порушення дикції та вимови окремих звуків (внаслідок неправильної артикуляції та обмеження рухів язика)
  • виникає зубоясенна кишеня, оголення коренів зубів та у важких випадках рухливість окремих зубів (переважно це стосується нижніх передніх зубів якщо є коротка вуздечка нижньої губи)

Пластика вуздечки — це не складне хірургічне або лазерне втручання, в ході якого лікар робить надріз вуздечки в області верхньої або нижньої губи чи язика. Операція дозволяє позбавитись від естетичних дефектів а також усуває серйозні фізіологічні порушення.

В залежності від характеру проблеми якщо є вкорочена або потовщена вуздечка верхньої губи або язика у дітей – після пластики посмішка стає більш привабливою, покращується дикція і вимова певних звуків.

Діагностика – рентгенологічне дослідження та клінічний огляд і консультація стоматолога-хірурга

Вибір метода пластики та Чому потрібно робити підрізання вуздечки?

Слизова оболонка губи фіксується до ділянки між зубами завдяки спеціальній складці, яка називаються вуздечка. Це дозволяє кожній людині вільно рухати губами, відкривати та закривати рот, артикулювати. Її довжина, товщина та форма індивідуальні. А її дефекти викликають комплекс проблем із прикусом та естетичні порушення.

Покази до френулопластики:

  • порушення мовної функції;
  • утворення діастеми;
  • порушення функції жування;
  • захворювання зубів (підвищена чутливість, оголення коренів зуба);
  • формування неправильного прикусу;

Щоб уникнути розвитку всіх можливих ускладнень в майбутньому необхідна своєчасна пластика вуздечки губ або язика у дітей чи дорослих. Найчастіше таке лікування проводять дітям у віці 5-6 років. Діткам на грудному вигодовуванні таке втручання показано лише в тому випадку, якщо дефект заважає процесу годування. Також це ефективна профілактика цілого ряду захворювання (гінгівіт, пародонтит).

Френулопластика (підрізання вуздечки) – це хірургічне втручання, яке проводиться за відповідними показами лікаря логопеда та ортодонта.

Метод пластики – класичне хірургічне втручання або підрізання вуздечки лазером. Операція відбувається під місцевою анестезією. У нашій клініці ми використовуємо єдиний в Україні і найновіший в Європі діодний лазер 2019 року. Підрізання вуздечки лазером триває до 3 хв і дозволяє повністю уникнути крові та інших наприємних моментів на відміну від класичної хірургії.

Процедура лазером має наступні переваги:

  • малотравматичність і швидке виконання (лікар направляє на слизову світловий потік, який випікає зайві тканини без пошкодження ділянок навколо)
  • висока ефективність процедури (для виконання втручання необхідно всього декілька хвилин)
  • мінімальна травматичність (під час операції по висіканню вуздечки лазером у дітей та дорослих не виникає кровотечі)
  • відсутність ризику інфікування рани (під час процедури лазером судини слизової швидко загоюються, причому сам промінь лазеру дезінфікує саму рану)

В наступні 2-3 дні бажано виключити із раціону гострі, тверді та гарячі страви. Це розповсюджена операція у стоматологічній практиці, яку при потребі проводять у будь-якому віці.

Скільки коштує пластика вуздечки губи?

Вартість послуги індивідуальна для кожного клієнта , так як залежить від складності випадку. Більш детально про лазерну стоматологію та скільки коштує підрізання вуздечки лазером можна подивитись тут

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger