You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Все про молочні зуби – особливості будови, карієс та міфи про молочні зуби

Статті

Карієс у дітей, лікування

Є категорія батьків, які вважають навіщо лікувати та мучити дитину з молочними зубами, якщо ж вони все одно випадуть. А ще більше дивує коли таке каже лікар-стоматолог! Так вони тимчасові, але якщо природа створила їх, значить вони відіграють важливу роль у функціонуванні і розвитку ротової порожнини. Тимчасові зуби, так само як і постійні, забезпечують жування, приймають участь в артикуляції та мові і впливають на зовнішній вигляд дитини та естетику усмішки.

З моменту прорізування молочних зубів їх зміни проходить 12-13 років. Це достатньо великий проміжок часу за який щелепа виростає до повноцінних розмірів. Тимчасові зуби формують прикус, під ними розвиваються постійні зуби.

Карієс молочних зубів та причини карієсу у дітей

Найпоширеніше твердження – це порушене вживання вуглеводів . Наприклад, батьки в нічний час дають дитині солодку воду, сік, молоко. Залишки їжі або напоїв залишаються на зубах і сприяють утворенню нальоту та розвитку в ньому бактерій. Власне ці бактерії і руйнують зубну емаль та сприяють розвитку карієсу.

Карієс молочних зубів розвивається набагато швидше ніж в дорослих.Тому карієс на молочних зубахобов’язково потрібно лікувати, причому чим раніше – тим краще.

Чи мають молочні зуби корені?

Так, зуби молочні та постійні повністю аналогічні за своєю будовою. Корінь молочних зубів міцно розміщений у щелепі і лише тоді, коли молочний зубхитається і коли молочні зуби коли випадають – відбувається природній фізіологічний процес самовільного розсмоктування кореня.До моменту випадіння корені поступово розсмоктуються, залишаючи коронку зуба, яка починає хитатись.

Видалення молочних зубів у дитини

Часте запитання у батьків – чи можна рвати молочні зуби? Процес випадіння молочних зубів є природнім та самостійним, проте якщо молочний зуб сильно зруйнований та інфікований, або ж вже на його місці почав прорізатись постійний зуб – можна говорити про видалення молочного зуба. Проте обов’язково після консультації з вашим дитячим стоматологом.

Він знає які зуби молочні випадають у якому віці та скільки молочних зубів випадає «фізіологічно» у вашої дитини.

Якщо молочні зуби у дитини зруйновані карієсом або видалені, це може мати негативні наслідки:

  • дитині важче пережовувати їжу в результаті чого страждає шлунковий тракт.
  • зуби потрібні не тільки для пережовування їжі, вони також приймають участь у вимові. Дитині буде важче розмовляти в результаті буде страждати соціальна адаптація.
  • при видаленні молочного зуба, сусідній зуб може переміщуватись на його місце, в результаті чого постійні зуби можуть прорізатись у неправильному положенні та не на своєму місці.
  • уражений карієсом зуб може стати причиною захворювання зачатку постійного зуба.

Як лікувати молочні зуби якщо дитина боїться стоматолога?

Звичайно, лікування молочних зубів це непроста задача. Вона ускладнюється тим що діти бояться стоматологів та й лікарів загалом. Найважливішу роль тут має перше знайомство з лікарем та візит у стоматологічну клініку. Правильний психологічний підхід до дитини, високий рівень обладнання та матеріалів, що забезпечить швидкість та комфорт лікування і правильна позиція та підтримка батьків – ось основні фактори, які допоможуть заспокоїти маленького пацієнта і досягнути потрібного результату.

У нашій клініці з дітьми працюють лише сертифіковані спеціалісти, які крім всіх особливостей професійного підходу завжди знайдуть ще й психологічний підхід до кожної дитини – від іграшок до мультфільмів.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger