You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Чи потрібна зубна нитка і що таке йоржики для зубів

Статті

Протягом десятиріч ми були впевнені в тому, що у світі існують лише два предмети гігієни зубів – зубна щітка і паста. Проте сьогодні у магазинах зявились ополіскувачі, еліксири, водяні ірригатори та навіть скребки для очистки язика.

Як у цьому розібратись і що є дійсно потрібним?

Захист від карієсу

Зубна нитка (флос) має стати невідємним засобом у вашому догляді за зубами і ротовою порожниною.

Зуб має пять поверхонь. Під час чищення зубів щіткою ми обробляєм лише три з них. Дві контактні сторони, які дотикаються до сусідніх зубів, лишаються неохопленими. Зубна щітка просто не може до них підступитись і очищує лише видимі та доступні поверхні зубів. Проте, найбільше нальоту та залишків їжі накопичується власне у важкодоступних місцях – проміжках між сусідніми зубами. Зубною щіткою там вичистити неможливо. Ніколи!

Тому саме флоси для зубів повинні стати обовязковою частиною вашого щоденного догляду за зубами.

Саме вони призначені для ретельного видалення зубного нальоту і залишків їжі з важкодоступних для щітки міжзубних проміжків і ясенних кишень.

Як правильно чистити зуби зубною ниткою

Використання зубної нитки необхідне лише ввечері. Спочатку очищуєте нею кожен міжзубний проміжок, а потім чистите зуби зубною щіткою.

Найчастіша помилка – використання зубної нитки лише у тих місцях, де застрягла їжа. Це неправильно.

Зубну нитку (флос) ви намотуєте на 2 вказівні пальці, між ними треба залишити декілька сантиметрів нитки (або використовуйте спеціальний тримач), обережно вводите між зубами і охоплюючи бічну поверхню кожного зуба робите ковзаючі вертикальні рухи. Не вводити нитку під ясна, щоб не травмувати їх. Техніку як правильно чистити зуби зубною ниткою продемонструє ваш стоматолог.

Види зубних ниток

Флоси зроблені з тонких нейлонових волокон, саме тому він легко проникає у вузькі проміжки між контактними поверхнями зубів, а ділянка, яка намотується на палець, міцно утримується в руках.

Кругла нитка краще підходить людям, які мають широкі проміжки між зубами. Плоскі — для тих, в кого зуби розташовані щільно один до одного.

Крім того, розрізняють вощені та невощені флоси. Починати краще з вощених ниток, які набагато легші у використанні. Але невощені зубні нитки мають кращі очищаючі властивості. Тому поступово, треба переходити на використання саме цього виду флосів.

Йоржики для зубів – ще одна невід’ємна складова для свіжості вашого подиху і здоров’я зубів та ясен.

Як правильно використовувати міжзубні йоржики:
Для більш ретельного очищення міжзубних проміжків використовуються зубні йоржики. Вони легко та ефективно усувають бактеріальний наліт з бокових поверхонь зубів.

Також зручно використовувати міжзубні йоржики для очищення ортопедичних конструкцій (коронок, протезів, мостів і т.д.) та брекетів.

Переваги використання йоржиків:
– не травмують ясна
– можливість ретельно очистити важкодоступні місця від нальоту та залишків їжі
-легкість та зручність при застосуванні

Як використовувати міжзубні йоржики

  1. Розмістіть зубний йоржик в зоні ясенного сосочка між сусідніми зубами
  2. Нахиліть йоржик під кутом до ясен і порухайте його акуратно всередині міжзубного проміжку
  3. Утримуйте ручку йоржика під прямим кутом і без натискання виводьте його наскрізь. Ви повинні відчувати, що він вийшов з зворотньої сторони міжзубного проміжку
  4. Щоб повністю очистити міжзубний проміжок йоржиком, достатньо ввести його однократно. Не використовуйте сильного натиску.

Але навіть проводячи вдома щоденно всі ці етапи чищення зубів пам’ятайте, що раз на 6 місяців слід обов’язково робити професійну гігієну ротової порожнини у стоматолога. Лише ці елементарні профілактичні засоби забезпечать здоров’я зубів та ясен і захист від карієсу.


Пропнуємо послугу нашої клініки Професійна гігієна зубів


Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger