You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Зуби мудрості

Статті

Як росте зуб мудрості

За останні декілька тисяч роківв процесіеволюції щелепа людини звузилась на 10 см  – в результаті «вісімкам» тепер не вистачає місця у щелепі, тому в більшості випадків їх ріст супроводжується болем, набряком ясен, запаленням та іншими проблемами.

Зазвичай нижні зуби мудрості частіше мають ускладнене прорізуваннята різні симптоми, оскільки кістка нижньої щелепи набагато щільніша ніж верхньої. Верхні зуби мудрості прорізуються безболісно, але можуть прорізуватись не в тому напрямку, наприклад ростуть в сторону щоки.

Чому болить зуб мудрості. Неправильний ріст або атипове прорізування

Коли прорізається «вісімка», болить не сам зуб, а тканини які його оточують. Скоріш за все, зуб росте під неправильним нахилом і впирається в ясна,що і є причиною болю. Іноді зуб мудрості  лежить горизонтально в кістці  і з часом починає травмувати сусідній 7-й зуб. Таке положення восьмого зуба (коли він впирається в 7-й) буде сприяти постійному накопиченню зубного нальоту та розвитку карієсу на 7-му зубі.

Які проблеми можуть виникнути коли прорізується зуб мудрості. Симптоми

Перикоронарит (запалення ясен над зубом, який прорізується)

Формується ясеневий «капюшон», який накриває зуб мудрості. Під нього попадають  рештки їжі і бактерії, які провокують запальний процес – перикоронарит. Це супроводжується нестерпним ниючим болем , набряком, запаленням, може накопичуватися гній.

Невралгія трійчастого нерва

Іноді зуб мудрості може тиснути на нерв – тоді виникають сильні болі, які  можуть розповсюджуватися  на половину обличчя, може здаватися що болить горло, вухо, голова.

Що робити і яка перша допомога?

Якщо росте зуб мудрості і болять ясна, потрібно якнайшвидше звернутись до стоматолога. Це найкраще що ви можете зробити. Терпіти біль не варто, але як першу допомогу можна прийняти  таблетку і робити полоскання кожні 2-3 години.

Чим полоскати?

  • содово – сольовий розчин – по 1 чайній ложці соди і солі на 1 склянку теплої води.
  • антисептики з аптеки, які призначають для лікування захворювань горла –Хлоргексидин, Фортеза, Тантум-Верде та ін.

Ці методи непогано знімають набряк і дають хороший антибактеріальний ефект.

Знеболюючі препарати

В домашній аптечці  завжди знайдеться якийсь знеболюючий препарат, що має і протизапальну дію (парацетамол, німесил). Але пам’ятайте що будь-яка таблетка  лише на певний час знімає неприємні симптоми,  проте основної причини болю не забирає. Тому єдиним вирішенням цієї проблеми є візит до стоматолога!

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Єдиним кардинальним вирішенням цієї проблеми є видалення   зуба мудрості, «немає зуба – немає проблеми»

В 90% випадків проблемні зуби мудрості видаляють. Цю маніпуляцію планують тільки після рентген-діагностики.

У «Стоматологічна клініка професора Ельвіри Безвушко» ми проводимо також лікування перекоронариту лазером, що знімає запалення і біль, а також лазерне лікування рани після видалення зуба, що значно прискорює її загоєння.

Можливі  ускладнення, якщо вчасно не видалити зуб мудрості

  • атиповий ріст «вісімки» і хронічне запалення ясен навколо нього(перикоронарит) може бути причиною деформації зубного ряду і порушення прикусу
  • сильний набряк можепризвести до обмеженого відкривання рота. На фоні цього збільшуються і болять підщелепні лімфатичні вузли.
  • навіть найменше запалення має здатність прогресувати. Бактеріальна інфекція проникає під ясна, спричинюючи ще більше запалення м’яких тканин які оточують зуб і щелепової кістки.

Тому пам’ятайте, що при появі перших симптомів проблеми або болю якнайшвидще потрібно звернутись до стоматолога принаймні для діагностики та рекомендацій. Чим раніше ви почнете правильне лікування – тим швидшим і кращим буде результат. Не ризикуйте своїм здоров’ям!

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger