You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Як доглядати за вінірами

Статті

Вініри — це тонка керамічна накладка на передню поверхню зуба, яка змінює та надає можливість досягнути максимального естетичного результату.

Якщо ви реалізували своє естетичне бажання і отримали справжню “голлівудську усмішку” слід пам’ятати про деякі особливості в правилах по догляду:

  • Найголовніше — зменшити надмірне навантаження (обережно відкушувати передніми зубами надто тверді продукти (сухарі, горіхи),
  • ретельно слідкувати за гігієною ротової порожнини.
  • регулярно відвідувати стоматолога 1р на 6 місяців для діагностичних контрольних оглядів,
  • Що можна і що не можна їсти після встановлення вінірів.
  • При наявності вінірів — знизити навантаження на фронтальні (передні) зуби.
  • не відкушувати надто тверду їжі. Розрізайте продукти на невеликі кусочки — це стосується овочів, м’яса, сухарів і грильяжу.
  • відмовтесь від гризіння соняшникового насіння — очищайте руками.
  • з обережністю вживайте волокнисту їжу – вона може застрягати в міжзубних проміжках — видалити її за допомогою зубної нитки буде складно
  • не використовуйте зубочистки
  • контролювати температурні зміни. Тобто не можна їсти гаряче і запивати холодною водою, занадто гарячі і холодні продукти та напої — це може призвести до тріщин.

Засоби гігієни

Гігієнічний догляд за порожниною рота

Зубна щітка — середньої жорсткості — нею чистять саму поверхню вінірів. Електричні щітки для зубів з вінірами не використовують — вібрація може спонукати до мікропорушень у фіксації.

Зубна паста — без добавки абразивних частин , тобто не відбілююча.

– Іригатор — дозволяє очистити міжзубні проміжки так і поверхню вінірів від нальоту.

– Ополіскувач для ротової порожнини — вибирайте засіб, який необхідний вам та має медичні покази. Для боротьби з запаленням ясен, для зменшення чутливості зубів, для укріплення зубів.

Як доглядати за зубами та як чистити зуби з вінірами

Особливих правил по техніці чистки немає — зранку перед сніданком, та вечором перед сном.

Чи можна користуватись зубною ниткою?

Однозначних заборон на використання зубної нитки і міжзубних йоржиків немає, але їх використання повинно бути досить обережним. Після встановлення вінірів, мікропроміжки між зубами звичайно зберігаються. Якщо користуєтесь ниткою — вводьте кінчик не знизу( від ріжучої частини), а безпосередньо в ділянку між зубами в районі ясен. Після чистки виймайте в аналогічній послідовності.

Йоржики — коли виймати із між зубних проміжках, необхідно бути дуже акуратним. Вибирайте найтонші йоржики. А найкраще — придбайте іригатор. Це чудова заміна зубним ниткам та йоржикам.

Від вініра відходять ясна, що робити?

В такому випадку необхідно по-швидше призначити зустріч із стоматологом. Якщо ситуація не серйозна, лікар проведе лікування запального процесу.

Чи можна проводити професійну гігієну при наявності вінірів?

Професійну гігієну не тільки можна, а й потрібно проводити. Періодичність 2 рази на рік. Більшість пацієнтів після встановлення вінірів проводять чистку без прикладання зусиль, тобто акуратно відносяться до оновлених зубів, через що наліт накопичується швидше.

Що може призвести до сколу вінірів?

Необхідно берегти вініри від пошкоджень, ударів та травм. Якщо ви займаєтесь професійним спортом, обов’язково використовуйте захисні капи, які знизять навантаження при ударах.

Чи можна відбілити вініри?

Ні, вініри та реставрації загалом не підлягають відбілюванню. Хімічні властивості гелю дозволяють проникнути йому тільки між клітинами тканин свого зуба. Під час професійної гігієни можна лише прибрати наліт — тоді зуби стають світліші.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger