You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Протезування в стоматології. Знімні зубні протези

Статті

Що таке знімне протезування зубів ?

Конструкції знімних зубних протезів дозволяють відновити жувальну функцію  а також ліквідувати естетичні недоліки зубів в тому випадку, якщо незнімне протезування є неможливим.

Знімні зубні протези можна використовувати при втраті пацієнтом 4-х та більше зубів.

Плюси знімних протезів:

  • легкість у використанні;
  • естетика;
  • легкий догляд;
  • міцність та гіпоалергенність;
  • доступна ціна.

Мінуси знімних протезів:

  • Звикання — відчуття дискомфорту під час прийому їжі;

 

Пластинчасті часткові протези використовують для відновлення втрачених фрагментів зу,ного ряду і являються найбільш простим і доступним по ціні.

Імедіат протез може використовуватись як тимчасова конструкція, яка накладається на щелепу одразу після видалення зубів або для підготовки протезування постійним протезом.

Бюгельний — протези можуть використовувати майже у всіх випадках звязаних з втратою зубів, як повним так і частковим. Бюгельний протез — найбільш надійна та зручна конструкція із знімних протезів. Її основною відміністю являється те що жувальна нагрузка  розприділяється рівномірно між ясневою поверхністю щелепи і збережиними зубами, навідмінну від пластичистих протезів, де вся нагрузка на ясну.  При виготовлені таких протезів відбувається точний розрахунок і моделювання всіх елементів протеза.

Відносно — знімні протези, як правило використовують при втраті одного жувального зуба. Такий протез можна закріпляти на сусідні опорні зуби за допомогою лапок. Опорні елементи такого протезу можуть приклеюватись до зуба або фіксуватись за допомогою спеціальних цементів. Такий протез пацієнту знімати не потрібно, тому він і називається умовно-знімним.

Як влаштований знімний протез?

Конструкція знімного протезу складається з базису (основи яка прилягає до ясен) і штучних зубів. Знімна зубна конструкція може фіксуватись до піднебіння або до опорних зубів при їх наявності.

Знімний протез кріпиться до опорних зубів або імплантів за допомогою  спеціальних кріплень (кламерів).

Якщо немає своїх зубів для закріплення протезу, в якості опори для знімного протезу можна використати також імпланти.

Які бувають знімні протези?

Повний знімний протез — необхідний при повній відсутності зубів на одній щелепі. Доних відносять пластмасові і нейлонові конструкції.

Часткові знімні протези — рекомендують при відсутності декількох зубів в зубному ряді. Вони бувають пластмасові, нейлонові та бюгельні протези.

До часткових знімних протезів належать:

  • пластинкові протези — використовують при відсутності жувальних зубів або при втраті декількох зубів.
  • сегменти зубних рядів або знімні сектора — односторонні конструкції, їх використовують при втраті декількох зубів зубів на одній стороні.
  • бюгельні протези.

Які протези краще?

Знімні конструкції із нейлону — легкі, гнучкі та м’які і той же час досить міцні. Акрилові протези не такі пластичні, як нейлонові і через це висока ймовірність їх поломки. В той же час акрилова пластмаса — доволі легкий та міцний матеріал, тому протез із акрилу будь то чи верхня чи нижня щелепа, здатен тримати форму на протязі довгого часу.

По естетичним характеристикам нейлонові конструкції прекрасні по кольору і формі. Зовнішній вигляд із нейлону не піддається змінам на протязі всього періоду використання.

Як швидко звикнути ?

  • Перших декілька годин після встановлення протеза можливе підвищене слиновиділення, можливий рвотний рефлекс.
  • Для прискорення звикання до конструкції — полоскання ротової порожнини теплою водою;
  • Щоб покращити дикцію, необхідно багато спілкуватись;
  • Щоб пришвидшити пристосування для жування — ріжте все на невеликі кусочки;
  • Перший час лягайте спати з знімною конструкцією, для кращого звикання.

Знімні протези потребують в періодичній чистці, так як вони лежать на ясенній поверхності щелепи. Також необхідно періодично знімати протези і після прийому їжі для очистки поверхні. Після чого необхідно ретельно сполоснути ротову порожнину і повернути протез назад. Оптимально проводити чистку протезів — щоденно, а як мінімум — після кожного прийому їжі.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger