You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Герметизація фісур

Статті

Карієс —  найпоширеніше захворювання на планеті. Не дивно, що більшість людей прагнуть його попередити. Наскільки це можливо і про шляхи вирішення питання читайте у нашій статті

 Фісури зуба – що це?

Фісури і ямки зубів — це рельєф на жувальній поверхні, в яких найчастіше виникає карієс. Це обумовлено декількома факторами:

– в ямки на поверхні емалі легко попадають частинки їжі;

– при цьому очистити повністю такі ділянки важко, так як вони найчастіше вузькі та глибокі;

Чи можна захистити найбільш вразливі місця на зубах від розвитку карієсу і якими методами?

Герметизація фісур

Це профілактична процедура за допомогою якої можна попередити виникнення карієсу та зберегти здорові зуби. Суть процедури складається з згладжування природного рельєфу зуба для попередження розвитку карієсу

Основна функція герметизації (запечатування) фісур — запобігання розвитку карієсу та укріплення зубів за рахунок використання препаратів фтору і кальцію.

Герметизація зубів, методика

Для процедури використовують спеціальні профілактичні фотополімерні матеріали – герметики. Цей матеріал наносять на поверхню емалі, він заповнює всі заглиблення та ямки, тим самим вирівнюючи рельєф та роблячи поверхню гладкою. А на рівній гладкій поверхні вже неможливо затримуватись нальоту і залишкам їжі — це механічний захист зуба.

Але є ще “хімічний” захист — герметик виділяє в емаль фтор (який є в його складі), таким чином зміцнюючи її структуру.

Ефективність процедури залежить від багатьох факторів: методика герметизації, якість матеріалу, робота лікаря, індивідуальні особливості рельєфу зуба. В більшості випадків така профілактична маніпуляція знижує виникнення карієсу більш ніж на 95%.

Покази для герметизації зубів:

  • Наявність нещодавно прорізаних зубів з здоровими фісурами;
  • наявність глибоких, вузьких ямок на жувальних поверхнях;

Герметизацію можна проводити як на молочних так і на постійних зубах. Особливо актуально проводити маніпуляцію при зміні зубів — коли в молочних зубах є карієс, ризик розвитку карієсу в постійних зростає  Тому так важливо вчасно звернутись до профілактичних мір для захисту постійних зубів.

Проводити профілактику з допомогою герметика на молочних зубах рекомендується з 3 років, коли прорізуються жувальні зуби і формується прикус.

Герметизація зубів у дітей

Герметизацію постійних зубів варто проводити після прорізування зубів:

– 1 моляр (6 зуб) в 5 – 7 років;

– 1 премоляр (4 зуб) в 9 — 10 років;

– 2 премоляр (5 зуб) в 10 — 11 років;

– 2 моляр (7 зуб) в 12-13 років.

Герметизація зубів, етапи процедури

– лікар проводить огляд зубів, визначає наявність показів і протипоказів до процедури.

– проводять професійну гігієну зубів;

– зуб обробляють антисептиком, стерилізують;

– емаль  обробляють спеціальним гелем на 15-30 секунд;

– висушують;

– наносять фотополімерний герметик і засвічують лампою для затвердіння;

Вся процедура герметизації 1 зуба займає 5 хвилин.

Герметизація фісур — робити чи ні?

Проводити чи ні профілактику карієсу за допомогою герметизації фісур — кожний вирішує самостійно. Але профілактика — це єдине що забезпечить здоров’я ваших зубів, на відміну від лікування. Карієс у дитячому віці розвивається дуже швидко та є у 80% дітей, власне тому герметизація зубів є надзвичайно важливою та ефективною у віці до 14 років.

У дітей краще проводити профілактичне покриття зубів після прорізування зубів — чим швидше проведена профілактика, тим нижчий ризик розвитку карієсу.  Боротися з карієсом важливо, адже захворювання негативно впливають не тільки на зуби, а й на весь організм вцілому.  Наявність інфекції в роті, сприяє її поширенню по всьому організму.  Патологічні мікроорганізми із ротової порожнини попадають в травний тракт та викликають захворювання шлунку, зниженню місцевого і загального імунітету.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger