You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Брекети – правда та міфи

Статті

Чим можна вирівняти зуби та виправити прикус? У дорослому віці це брекети або елайнери (капи).

Проте, у більшості випадків виправити аномалії прикусу у дорослих пацієнтів можна тільки за допомогою брекетів, так як капи і елайнери не справляться з серйозною патологією.

Більшість людей асоціює брекети з болем та дискомфортом, але потрібно розуміти, що багато інформаціі в інтернеті написана не «пацієнтами» і не «лікарями». Тож найкраще взнавайте про всі нюанси у стоматолога-ортодонта або напряму у ваших знайомих які носили брекети у конкретного лікаря, оскільки брекети також є різні, методи лікування різні і відчуття при носінні апарату теж будуть різні.

Переваги та недоліки брекетів

Плюси брекетів:

  1. Брекети достатньо швидко переміщують зуби у правильне положення.
  2. Їх можна використовувати майже у всіх випадках і при будь-яких проблемах з зубами чи прикусом. Брекети можуть виправити як легкі так і найскладніші випадки, які не вимагають хірургічного лікування (тобто якщо немає порушення розвитку і розміру кісток щелеп).
  3. Брекети контрольовані. Ортодонт сам вносить корекції, змінює дуги, призначає еластики і керує процесом лікування і переміщення зубів (на відміну від цього, при лікуванні елайнерами/капами – майже все вирішує комп’ютерне моделювання та 3D-принтер)
  4. Вони не мають вікових обмежень – рівняйте зуби хоч у 7 років, хоч у 70.
  5. Брекети — це стильно. Адже зараз у тренді ЗОЖ, догляд за собою та інвестиції у своє здоровя.

Мінуси брекетів:

  1. Брекети помітні (металеві). Все ж таки, це апарат який стоіть на ваших зубах і з близькоі відстані їх видно.
  2. Якщо ви обираєте керамічні або сапфірові системи – як найбільш естетичний варіант — з відстані 2м їх вже не видно. Це умовний мінус — оскільки на сьогодні брекети сприймаються не як косметичний дефект, а як факт, що людина піклується про естетику своєї усмішки і доглядає за собою.
  3. Необхідна більш ретельна гігієна порожнини рота.
  4. Хоч навряд чи це можна назвати «мінусом», тому що чистота ще нікому не зашкодила. Наявність незнімної конструкції завжди зобов”язує приділяти більшу увагу чищенню зубів, тому що навколо брекетів більше затримується наліт, а він в свою чергу призводить до виникнення карієсу та утворення зубного каменю. Пацієнтам з брекетами рекомендовано проводити професійну гігієну ротової порожнини кожних 3 місяці.
  5. Брекети заважають і натирають ясна та слизову.
  6. Так, будь-який апарат чи це металевий, чи керамічний або сапфіровий у перші пару днів має властивість натирати, але потрібно зрозуміти що це щось нове у вашому роті і губи та щоки до цього звикають за 3-5 днів. Є спосіб справитись з цією проблемою — спеціальний віск, яким заклеюють окремі місця (його повинен дати ваш лікар-ортодонт і показати як ним користуватись).
  7. Обмеження у смаколиках. Лікарі не рекомендують вживання вязкої та липкої їжі — карамельки, іриски, грильяж. Хоча…….)

А тепер про популярні міфи

– «Це не гарно»

Існує міф що апарати для вирівнювання зубів не зовсім естетично, і той хто їх носить не може виглядати привабливо. Але сучасні брекети не впливають на естетику посмішки, особливо кераміка і сапфір. Навпаки – це ознака того, що людина доглядає за собою і…..будемо відверті, має фінанси і певний соціальний рівень.

– «Брекети тільки для дітей»

Ніби вже всі бачили що їх носять і дорослі, але стереотипи існують і по сьогодні

– «Це боляче»

У цього міфу є розумне пояснення, дійсно біль і дискомфорт може мати місце. І тут все залежить від якості самого апарату, професіоналізму лікаря та сили дуги яка тисне на зуби.

– «Це шкідливо для емалі»

Є історії що брекети руйнують зуби. Але консультація і діагностика лікаря ортодонта для того і потрібна, щоб оцінити міцність емалі та ризики ускладнень. Якщо ви обираєте ортодонтичний апарат і клініку за критерієм «де дешевше» – то такі ризики цілком можливі, оскільки якість брекетів (зокрема, металу з якого вони виготовлені) і якість матеріалу на який їх фіксують має безпосередній вплив на емаль ваших зубів.

– «Після зняття брекетів зуби змістяться назад»

Останній етап лікування брекетами, після того як вирівнювання завершене, це період стабілізації зубів у новому положенні. Як правило, він триває 3-4 міс. Якщо цей етап проведено правильно і на правильних дугах – зуби стають нерухомі. Окрім того, після зняття брекетів обовязково лікар поставить ретейнер (апарат для утримання зубів у новому положенні).

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger