You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Виправлення прикусу у дорослих без брекетів за допомогою елайнерів

Статті

Елайнери (або капи) — сучасна, але вже перевірена методика корекції прикусу

На відміну від незнімних брекетів, елайнери для вирівнювання зубів декілька разів на день необхідно знімати — на період прийому їжі і виконання гігієнічних процедур. Знімнийапаратвиготовлений із повністю прозорого матеріалу, щільно облягає зуби і практично незамітний. Тому естетикає основною перевагою елайнерів.

На період лікування для пацієнта виготовляють індивідуальні капи, які з певною послідовністю змінюють  і вони вирівнюють положення проблемних зубів. Кап може бути від 2-5 шт до 20-30 на один зубний ряд залежно від складності вашого випадку та ступеню «кривизни» зубів.

Етапи встановлення елайнерів:

  • діагностика (фото, панорамний рентген, діагностичні відбитки і моделі)
  • підготовка зубів та ротової порожнини (лікар проводить лікування карієсу, захворювань ясен та професійну гігієну)
  • комп’ютерна діагностика та моделювання (проводять у лабораторії)
  • виготовлення кап (як правило, набір до 5 шт)
  • примірка та встановлення елайнерів та поради по їх заміні і використанню

Чи можна вирівняти зуби без брекетів?

При формуванні плану лікування, лікар-ортодонт завжди враховує не тільки особливості клінічного випадку і ступінь складності наявної  проблеми, а і цілий ряд  індивідуальних особливостей:

  • вік пацієнта і ціль, яку він хоче досягнути
  • спосіб життя (соціальну активність і те, наскільки «помітний» апарат можна використовувати)
  • ступінь мотивації на довготривале лікування (брекети – не знімаються, тому спокуси «сьогодні не одягнути» не існує. А з елайнерами є дуже важлива мотивація та самодисципліна пацієнта)
  • навіть темперамент, від якого залежить здатність методично виконувати всі рекомендації ортодонта на протязі всього лікування

Брекет-система при такому підході часто виявляється найбільш ефективним і швидкодіючим варіантом, так як носиться вона постійно. Для багатьох пацієнтів цей вибір виправданий тим, що брекети фіксуються на постійно, і пацієнту практично нічого не потрібно робити самостійно.

Чи можна уникнути болючих відчуттів під час носіння елайнерів?

Деякий дискомфорт при корекції прикусу відчувають всі ортодонтичні пацієнти – це пов’язано з тим, що коли зуби починають переміщатись а кісткова тканина перебудовуватись – організм реагує на ці зміни певним дискомфортом. Але такі відчуття є лише на початковому етапі лікування – протягом першого тижня.

Знімні апарати, елайнери, теж можуть принести деякий дискомфорт. Якщо зняти їх на півгодини для прийому їжі, зуби отримують  за цей час жувальне навантаження і встигають трохи зміститись назад, причому в іншу сторону, не в ту яка задана програмою. Тому після одягання апарату можуть виникати больові відчуття.

Самодисципліна — основний фактор успіху

Щоб одягати елайнери після їжі, необхідно в першу чергу почистити зуби. Ретельно чистити необхідно і сам апарат — промивати його під проточною водою. Зберігають капи в спеціальних контейнерах. Не потрібно залишати елайери на столі або в інших місцях, а також переносити без боксу. Під час пиття води без газу — елайнери можна не знімати, але при вживанні фарбуючих напоїв — краще знімати.

Чи необхідно носити ретейнер після елайнерів?

Після завершення основного курсу лікування, починається ретенційний період — направлений на закріплення отриманого результату. Для стабілізації зубів у новому положенні протягом декількох місяців використовують останній елайнер а після нього бажано ще поставити незнімний ретейнер. Проте тривалість цього процесу і вид ретенційного апарату для утримання зубів визначає ваш лікар-ортодонт залежно від ситуації у кожному конкретному випадку.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger