You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Контурна пластика ясен

Статті

Пластика ясен (або гінгівопластика) — операція для корекції, відновлення або змінення ясенного контуру. Цю процедуру проводять як в косметичних цілях так і при медичних показах. Вона вирішує досить велике коло проблем в залежності від поставленої задачі і в її рамках видаляють “зайві” тканини або нарощують відсутні. Пластика дозволяє скорегувати зону в ділянці одного або декількох зубів, або всього зубного ряду. Відповідно, ціна на пластику ясен у Львові залежить від об’єму процедури і розміру ділянки операції.

Покази для пластики ясен. Для чого її робити?

Корекція ясенного краю з косметичною метою:

  • ясенний контур нерівний — нижчий біля одних зубів, вищий біля інших, внаслідок чого зуби візуально мають різний розмір і висоту і усмішка виглядає «нерівною»
  • видимі проміжки між зубами за рахунок рецесії (опускання) міжзубних ясенних сосочків – у такому випадку можливо збільшити об’єм ясен за рахунок ін’єкцій гіалуронової кислоти, щоб уникнути хірургічного втручання
  • якщо ясенний край закриває частину зуба, через що зуби виглядають меншими (так звана «усмішка акули») або ясна дуже низько виступають з-під верхньої губи. У такому випадку лікар видаляє надлишки тканини і оптимально таку корекцію проводити за допомогою лазера.

Косметичні покази можуть бути якщо дана проблема створює пацієнту естетичний та психологічний дискомфорт. Тоді пластика допоможе скорегувати недоліки або зовсім від них позбутися.

Нарощення рівня ясен при рецесії або імплантації

Пластика ясен при оголенні кореня (рецесії) вирішує не тільки естетичну але й медичну проблему, захищаючи оголену частину зуба від підвищеної чутливості, утворення карієсу та інших проблем. Одні з найчастіших захворювань, що супроводжуються рецесією (опусканням) ясен — пародонтит, пародонтоз і гінгівіт. Причиною можуть бути дуже тонкі тканини ясен через неправильну гігієну ротової порожнини і ряду інших факторів.

Нарощення або підняття ясен може бути потрібним при встановленні імпланта, оскільки після видалення зуба з часом об’єм кісткової і ясенної тканини зменшується. Відповідно, якщо її стає мало для імплантації — тканини нарощують. Інколи необхідна робота тільки над ясенним контуром — щоб імплант виглядав максимально естетично і природньо.

Видалення тканин ясен — лікування ясенних кишень при пародонтиті

Видалення ясенних тканин зазвичай пов’язано із досить глибокими ясенними кишенями — як наслідок парадонтиту. Нормальний розмір кишені до 3 мм. Якщо захворювання прогресує — кишені поглиблюються і в них застрягають залишки їжі та наліт і як наслідок розмножуються бактерії що призводить до нового запалення і подальшому знову збільшення кишень. Якщо вони стають об’ємними, то вже не здатні зменшитись до нормального стану і у таких випадках оптимальним варіантом лікування буле оперативне втручання.

Протипокази для проведення пластики

Пластика ясен вважається нескладним хірургічним втручанням, але тим не менш у неї є ряд протипоказів:

  • захворювання крові, осолбливо порушення згортання
  • цукровий діабет
  • імунні захворювання, при яких забороняється проведення подібних процедур
  • гострі распіраторні, запальні і інфекційні захворювання

Також перед втручанням необхідно провести професійну гігієну ротової порожнини  –  очистити ясенні кишені та зняти зубний камінь. Це необхідно, щоб в ротовій порожнині не залишалось вогнищ інфекції, які можуть стати причиною післяопераційних ускладнень.

Особливості процедури і відновлення

Ясенну пластику проводять під місцевою анестезією.  В залежності від складності та об’єму операції робота займає від 30 хв до декількох годин. Вона включає знеболення, механічну і медекаментозну обробку, безпосередньо пластику і накладання швів.

Терміни загоювання також залежать від особливостей пластики та загального стану імунітету організму — як правило від одного до декількох тижнів. Набряк спадає від 2 до 7 днів. Поки відновлюються ясна, може бути чутливість, але з часом все буде проходити.

Рекомендації по догляду після пластики ясен:

  • ретельно слідкувати за гігієною ротової порожнини (полоскання після їжі, використання антисептичних розчинів)
  • відмовитись від їжі, яка подразнює ясна
  • уникати надмірно твердої їжі
Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger