You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Чи є корені у молочних зубах?

Статті

Розповсюджений міф — що у молочних зубах немає коренів.

Так думає більшість дорослих, коли бачать зуби, які випали у їхніх дітей. І дійсно, зуб, який випадає, вже не має коренів, вони повністю руйнуються і розсмоктуються на момент випадіння молочного зуба.

Корені молочних зубів мають інше розташування ніж у постійних, і зверху над ними розміщені зачатки постійних зубів.

Як розсмоктуються корені молочних зубів?

Процес зміни молочних зубів на постійні починається у 5-6 років і триває до 11-12 років. Але перш ніж випаде перший молочний зуб, відбуваються серйозні зміни у будові його коренів – процес резорбції, більш відомий під терміном “розсмоктування”.

В результаті цього зуб починає хитатись і нарешті випадає, а на його місці з’являється постійний. Тобто, весь процес резорбції кореня молочного зуба, його випадіння і прорізування постійного зуба – це природні фізіологічні зміни, які повинні відбуватись самовільно.

Але часто виникає питання:

Чи потрібно видаляти молочні зуби?

Як ми вже описали вище – це природній процес, який не потребує втручання лікаря-стоматолога.

Проте, бувають ситуації порушення випадіння молочних зубів, при яких необхідна допомога лікаря:

  1. Не розсмоктуються корені молочного зуба. Таке буває, якщо була інфекція кореневого каналу (пульпіт, періодонтит) і проводили лікування кореневого каналу або якщо відсутній зачаток постійного зуба.

  2. Передчасне випадіння молочного зуба раніше термінів прорізування постійного. Це також може бути наслідком попереднього лікування.

  3. Тимчасовий зуб ще не випав, а на його місці вже прорізається постійний зуб.

У більшості випадків резорбція коренів протікає поступово і синхронно з прорізуванням постійних зубів, але інколи можуть бути відхилення, коли корінь довший час зберігається або навпаки руйнується раніше потрібного терміну.

Таким чином, корені молочних зубів у дітей є. Просто вони підлягають резорбції (фізіологічному саморуйнуванню) – саме тому їх на момент випадіння неможливо побачити.

Як це контролювати щоб вчасно виявити проблему?

  1. Регулярні огляди у дитячого (НЕ «свого» дорослого) стоматолога. У нашій клініці ми рекомендуємо проводити контрольні профілактичні огляди у дитини кожні 3 міс – це буде запорукою того. що ви не пропустите проблему.

  2. У 6 років, коли починається зміна зубів, потрібно вперше показати дитину ортодонту.

  3. Виявити вчасно проблеми випадіння і прорізування зубів допоможе проведення рентгенологічного дослідження, але ми рекомендуємо його робити не всім підряд, а якщо дитячий стоматолог чи ортодонт побачить фактори ризику і ця діагностика буде обгрунтованою.

Лікування коренів молочних зубів. Ендодонтія молочних зубів

Чи потрібно лікувати корені молочних зубів чи простіше видалити?

Однозначно, лікувати!

Молочні зуби виконують ряд функцій в організмі – вони пережовують їжу, впливають на дикцію, сприяють формуванню правильного прикусу і забезпечують естетику усмішки. Тож, за ними потрібно доглядати і лікувати так само як і за постійним – вони не менш важливі.

Проте це повинен робити лише дитячий стоматолог. Для пломбування коренів молочних зубів ми використовуємо лише спеціальні матеріали у вигляді пасти, які мають здатність розсмоктуватись разом з коренем молочного зуба. Тільки так можна досягнути того, щоб порядок зміни зубів не порушився і не виникали перешкоди на шляху розсмоктуванню молочних коренів. Коли кореневі канали проліковані, зуб пломбують. Інколи лікар може використати тимчасовий пломбувальний матеріал, якщо є ризик ускладнень і рецидиву запалення.

Чому важливо лікувати молочні зуби?

Необхідність пломбування.

Тепер, коли ми вияснили що будова молочних зубів схожа до постійних, питання лікувати чи ні, взагалі не повинно виникати, тим більше що карієс у дітей розвивається дуже швидко, що підтверджено багатьма науковими дослідженнями

Відмова від лікування молочних зубів може мати погані наслідки:

  • карієс часто призводить до запалення та ураження пульпи (нерва)
  • неправильне формування прикусу
  • передчасне видалення молочних зубів
  • ураження постійних зубів ще до моменту їх прорізування, поки вони знаходяться в кістці (інфекція з молочного зуба може попасти на зачаток постійного)
  • захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо батьки вважають, що молочні зуби краще видаляти, аніж лікувати, то до 9 років дитина може залишитись без половини зубів
  • психологічні комплекси

Впевнені, що такої аргументації для лікування буде достатньо. А якщо ви хочете уникнути навіть появи карієсу – ми пропонуємо для цього різні види профілактики та зміцнення емалі.

Тож привчайте дитину змалечку до профілактичних оглядів і догляду за зубами – це дасть прекрасні результати в майбутньому.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger