You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Що таке зубний камінь і як його уникнути

Статті

 

Зубний камінь – це тверді вапняні відкладення на емалі, які з’являється в результаті поганої або нерегулярної гігієни ротової порожнини.

При його наявності з’являється неприємний запах з рота і кровоточивість та запалення ясен.

Як формується зубний камінь

Зубний камінь формується поступово.Він утворюється з м’якого зубного нальоту, який з часом накопичується та твердне. По мірі його «давності» є різні стадії, які відрізняються за твердістю і кольором – білий, жовтий та коричневий зубний камінь. Чим він довше наліт є на зубах – тим темнішим буде колір.

Камінь на зубах стає причиною виникнення карієсу та запалення ясен (гінгівіт).

Зубний наліт та камінь – причини утворення

Основою зубного каменю є наліт -це залишки їжі та мікроорганізми, які за рахунок накопичення мікроелементів зі слини поступово тверднуть. Мінералізація- основна причина формування твердих зубних відкладень. Але це відбувається поетапно, весь процес триває 2-6міс. Спочатку на поверхні емалі утворюється тонка невидима бактеріальна плівка. Після кожного прийому їжі до неї прилипають частинки продуктів харчування. Накопичується м’який зубний наліт.

Тому важливо регулярно і ретельно чистити зуби, очищуючи ці м’які відкладення. В іншому випадку наліт збільшується і твердне. Так утворюється зубний камінь.

Чому утворюється зубний камінь, причини

  • незадовільна чи недостатня гігієна ротової порожнини
  • відсутність твердої їжі в раціоні харчування
  • звичка пережовувати їжу на одній стороні щелепи
  • підвищена в’язкість слини
  • неправильний прикус, скупченність зубів (нерівне розташування)
  • порушення мінерального обміну в організмі

Як виглядає зубний наліт та камінь

Це сірі, жовті або коричневі тверді «нарости» на зубах. Найчастіше утворюються в приясенній зоні верхніх жувальних зубів(молярів), в  міжзубних проміжках, на внутрішній стороні нижніх передніх зубів (різців).

Супутні симптоми при зубному камені:

  • запалення, набряк та почервоніння ясен
  • кровоточивість під час чищення зубів
  • неприємний запах
  • утворення ясенних пародонтальних кишень
  • рухомість зубів (при важких стадіях), пародонтит, пародонтоз

Види зубного каменю

Над’ясенний

Формується над поверхнею ясен, його легко помітити. Має щільну глиноподібну консистенцію. Як правило , білого або жовтого кольору. Частіше утворюється на внутрішній стороні зубного ряду.

Під’ясенний

В основному з’являється в людей після 40-50 років. Хоча буває і у 25-30. Накопичується в глибині ясен і щільно прилягає до поверхні зубного кореня. Кам’яні відкладення знаходяться в ясенній кишені, тому їх неможливо визначити при звичайному візуальному огляді. Тільки стоматолог може провести діагностику, використовуючи спеціальний інструмент. Під’ясенний зубний камінь має тверду консистенцію, темно-жовтого, сірого або коричневого кольору.

Видалення зубного каменю. Чи боляче знімати зубний камінь?

Зубний камінь видалють за допомогою спеціальних методик в кабінеті стоматолога. Процедура зазвичай займає близько 1 год часу і ціна залежить від того, який метод необхідно використати. У 90% пацієнтів процедура неболюча, проте чим більш «запущений» процес – тим більше дискомфорту ви будете відчувати. Щоб цього уникнути процедуру професійної гігієни слід робити регулярно мінімум раз на 6 міс.

Чи потрібно видаляти зубний камінь?

Однозначно так! Обов’язково і регулярно. Рекомендовано проводити апаратну чистку зубів раз в 5-6 місяців.Це індивідуально і залежить від вашого домашнього догляду. Чим краще ви вичищаєте вдома – тим рідше виникає потреба знімати зубний камінь і лікувати ясна.

Як знімають зубний камінь з зубів

Зняття зубного каменю ультразвуком (скейлінг)

Найефективніший і популярний спосіб зняття каменю з зубів. Спеціальна ультразвукованасадка-скалер розбиває тверді відкладення на мікрочастинки, які потім змивають водою. Ультразвук легко і безболісно очищує поверхню емалі, процедура триває близько 30 хвилин.

За допомогою ультразвукового скейлера видаляють і під’ясенний зубний камінь, що сприяє профілактиці гінгівіту, пародонтиту та інших запальних захворювань.

В кінці сеансу емаль шліфують і полірують для досягнення гладкості.

Лазерна чистка

Безконтактний і найощадливіший метод. Лазерний промінь діє на молекули води, які входять у склад зубного каменю. Таким чином руйнується структура твердих відкладень. Емаль ніяким чином не травмується. Лазерне світло також стерилізує поверхні зубів і ясенні кишені, знищує всі бактерії.

Поліровка емалі зубів апаратом АіrFlow

Поверхня зубів очищується за допомогою абразивної суміші, на основі кристалів кальцію або соди, води та повітряного потоку. Порошок прекрасно вичищає всі важкодоступні місця і міжзубні проміжки.

Як зняти зубний каміньручними інструментами

Зубний камінь усувають з поверхні зуба вручну. Роблять це спеціальними інструментами. Вся процедура триває близько години.

І останній етап щоб надовго позбутися від зубного каменю – необхідно добре відполірувати поверхню емалі зубів спеціальною пастою,  що буде перешкоджати швидкому утворенню зубного нальоту і каменю.

Лікування при наявності зубного каменю

Після професійної гігієни і механічного очищення зубів  від нальоту та каменю стоматолог призначає домашнє лікування ясен щоб зменшити запалення та кровоточивість. Це обов’язковий етап, який, нажаль, багато хто пропускає. Включає призначення спеціальних зубних паст з лікувальною дією та полоскань. Термін 5-14 днів.

Зняття зубного каменю, ціна у Львові

Ціна процедури професійноі гігієни залежить від декількох факторів:

  • чи у вас є лише наліт чи зубний камінь
  • наскільки запалені ясна (деколи процедуру проводять у 2 етапи через сильну кровоточивість)
  • який метод зняття зубного каменю використовують (визначає лікар індивідуально вже під час процедури)

Ціни на професійну гігієну у нашій клініці можна подивитись на сторінці послуг

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger