You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Прорізування зубів у дітей

Статті

Молочні зуби у дітей та терміни прорізування зубів

Перші зуби у немовлят починають прорізатись у віці 6 міс. Деколи раніше, а деколи вже біля 1 року.

Прорізування передніх зубів у дітей проходить значно легше, ніж бокових, оскільки вони менші за розміром. Цей процес є повністю природнім та фізіологічним, хоча часто у дитини виникають такі симптоми, як припухлість ясен, набряк і біль.Як прорізуються зуби помітять кожні батьки – грудні діти  часто починають капризувати, у них може зникнути апетит і навіть піднятися температура тіла.

Терміни прорізування зубів

Перші зубиу немовлят – різці. Це передні зуби і на кожній щелепі їх по чотири. Як правило, спочатку прорізаються нижні два різці (6-8 міс), потім – верхні центральні різці.Зуби з’являються парами,протилежними один до одного.

У 8-12 місяців у дитини прорізаються бічні різці. В 1 рік дитина повинна мати 8 зубів, після цього наступає невелика перерва в їх появі.

Отже, ознаки правильного прорізування зубів у дітей:

  • послідовність (передні, потім задні) згідно термінів і віку
  • симетричність (одночасно справа і зліва)
  • спочатку нижні, потім однойменні верхні

У 12-16 місяців слід чекати появи перших молярів (4-ті зуби).

Далі ріст тимчасових зубів продовжують ікла. Положення і будова цих зубів робить їх прорізування особливо складним і тяжким для малюка. В 16-20 місяців ікла з’являються спочатку на нижній щелепі, потім на верхній.

Наступні- другі моляри(5-ті зуби), найбільші у ротику дитини, вони прорізуютьсяу 20-30 місяців.

Всього молочний (тимчасовий) прикус має 20 зубів, по 10 на кожній щелепі. Всі зуби у дітей мають прорізатися до 2,5-3 років, проте не забуваємо,що кожна дитина індивідуальна і відхилення у 6 місяців від даних термінів в одну чи іншу сторону вважається нормою.

Ознаки прорізування зубів

Як ростуть зуби у немовлят?

Дізнатися про це можна по зміні поведінки дитини – вона гірше спить, капризує, відмовляється їсти. Але дані ознаки можуть бути викликані й іншими причинами. Тому найбільш очевидною ознакою є набряклі, припухлі ясна та посилене виділення слини. Малюк намагається все брати до рота і гризти.

Зміна поведінки дитини пов’язана з рухом зуба у щелепі. Він ніби розриває ясна зсередини, чим і викликає біль,свербіж та набряк. Щоб позбутися цих симптомів дитина починає тягнути до рота різні предмети, іграшки, починає кусатися. Не можна перешкоджати подібній поведінці, краще замінити невідповідні предмети на спеціальні «прорізувачі», завдання яких – зняти неприємні наслідки прорізування зубів у немовлят.

Корисна порада:

саме через больові відчуття, дитина відмовляється споживати їжу,особливо гарячу (підсилює біль). Допоможе легкий масаж ясен, який потрібно провести перед годуванням. Він зменшить біль та свербіж.

Коли прорізаються перші зубки температура тіла може піднятися до 38*. Поки зубки не з’явилися, батьки повинні приділяти малюку якомога більше уваги, щоб відволікти його від неприємних відчуттів. Це допоможе дитині спокійніше пережити нелегкий для неї період.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger