You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Чи може неправильний прикус викликати головний біль?

Статті

Головний біль є розповсюдженою і звичною проблемою для багатьох людей. Стандартні дії у випадку коли болить голова – прийняти знеболююче. Мало хто займається діагностикою щоб встановити причину та ще менша кількість людей і навіть лікарів може припустити що це  взаємозв’язок між зубами і головою, точніше між прикусом та скронево-нижньощелепним суглобом.

Ви можете обійти всіх лікарів, але якщо у вас є перехресний (блокуючий) прикус – поки ви цього не виправите, головний біль (як правило, у висках) не пройде.

Як неправильний прикус та скронево-нижньощелеповий суглоб можуть викликати головний біль?

ОЗНАКИ

В нормі всі верхні зуби повинні бути розташовані назовні від нижніх зубів, охоплювати та перекривати їх з щічної сторони. У такому випадку нижня щелепа може вільно рухатись у всіх напрямках. Якщо ж є протилежна ситуація – нижній зуб (один або декілька) знаходиться назовні від протилежного верхнього і перекриває його – це так зване «обернене перекриття» чи «перехресний прикус». Дуже небезпечна ортодонтична патологія. У такому випадку нижня щелепа займає неправильне вимушене положення і її рухи обмежені, порушена траекторія. Це, відповідно, впливає на тонус м’язів з однієї або обох сторін. Наслідок – болить голова, як правило в області скроні.

СИМПТОМИ

  • головні болі без явної причини, особливо в області скроні
  • ви зробили всі обстеження і вам не можуть назвати точну причину головного болю і діагноз
  • таблетки від болю голови лише ненадовго вирішують ситуацію
  • при відкриванні рота час від часу буває дискомфорт (у привушній ділянці або в області виска)
  • щелчок або біль у скронево-нижньощелеповому суглобі (не завжди)

ДІАГНОСТИКА

  • консультація ортодонта!!!

Зазвичай достатньо лише клінічного огляду та вашого прикусу під час першого обстеження щоб встановити даний діагноз. Проте пам’ятайте, що стоматолог-ортодонт повинен оглянути не лише ваші зуби (стандартна скарга при звертанні пацієнтів – «нерівні зуби») а й провести повне обстеження прикусу, діагностику рухів нижньої щелепи та стану скронево-нижньощелепового суглобу.

  • рентген (ортопантомограма)
  • решта досліджень – при потребі індивідуально призначить лікар після огляду та консультаціі

Якщо БОЛИТЬ ГОЛОВА – слід звернутись до стоматолога-ортодонта.

Проте більшість людей з такими проблемами навіть не здогадуються про це.

ЛІКУВАННЯ

  • виправлення прикусу (брекети) + нормалізація положення нижньої щелепи

У нашій стоматологічній клініці ми проводимо ортодонтичне лікування даної патології за спеціальною методикою, в результаті якої після вирівнювання прикусу головні болі і проблеми з скронево-нижньощелеповим суглобом повинні пройти автоматично (через декілька місяців) і нижня щелепа стає у правильне положення та вільно рухається.

Для цього обов’язковою є фіксація брекетів на обидві щелепи, оскільки лікування полягає власне у встановленні правильних взаємоконтактів між верхніми та нижніми зубами.

Варіанти вибору брекетів завжди залишаються за пацієнтом. Ми намагаємось пропонувати альтернативні методи лікування чи ортодонтичні апарати, пояснити їх переваги і недоліки для того щоб пацієнт мав вибір. Адже кожний організм і кожна ситуація індивідуальна. Тому «стандартних правил» тут не існує. Головне – вчасно провести діагностику і встановити причину чому болить голова, а далі – довіритись вашому ортодонту!


Пропнуємо скористатися послугою нашої клініки Консультація стоматолога


 

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger