You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Конструкція брекетів. Що таке брекет-система?

Статті

Брекети – це складний незнімний ортодонтичний апарат для вирівнювання зубів і лікування прикусу, що складається з наступних основних елементів:

  1. Брекет – це головний елемент, у вигляді маленького замочка («зірочки»), який приклеюється до поверхні емалі зубів і не знімається протягом усього періоду лікування / вирівнювання зубів. У перекладі з англійської “брекет” (“bracket”) означає “дужка”, “скоба” – являє собою конструкцію, в яку комп’ютерним способом закладена інформація про те, де в ідеалі повинен розташовуватися конкретний зуб. Всі параметри його розміщення в градусах у 3D-просторі. Таким чином розумна конструкція “програмує” зуб на переміщення в потрібну сторону і в певну площину. Набір брекетів складається з 20 штук, з яких 10 клеяться на верхні зуби, і 10 – на нижні. Лікування здійснюється, як правило, на двох щелепах. Також є спеціальні брекети або ортодонтичні кільця і на далекі жувальні зуби (6-ті та 7-мі). Брекети можуть бути металеві, керамічні, сапфірові та пластикові. Останні 3 види є під колір зубів та мають високі естетичні параметри і є майже непомітними. Найкращий і найоптимальніший варіант з естетичних – керамічні брекети (як по технічним характеристикам, так і по ціні). Так звані «кольорові» брекети дуже популярні серед дітей та підлітків і дозволяють кожного разу під час візиту до ортодонта змінювати їх колір під час заміни лігатур.
  2. Металева дуга – дріт із спеціального нікель-титанового сплаву, який володіє унікальною здатністю пам’яті форми: як би її не зігнули вона прагне повернутися до первісної форми. Заздалегідь дузі надають форму ідеального зубного ряду, потім встановлюють в пази брекетів, і незважаючи на те, що вона вимушено викривляється відповідно до положення зубів пацієнта, в силу свого “наполегливого” характеру неухильно прагне повернутися у вихідну ідеальну форму і захоплює, тобто переміщує за собою зуби у правильне положення. Дуги бувають різними за сплавом, діаметром, розміром, формою і силою тиску на зуби. Лікування починають з найслабших і закінчують досить міцними дугами з метою стабілізації зубів у їх новому положенні.
  3. Лігатури – гумове колечко, що з’єднує дугу з брекетами. З її допомогою дуга підв’язується добрекетів і передає на них силу і тиск. У самолігуючихбрекетах цього елементу немає і дуга фіксується за допомогою спеціальних замочків. Це дає можливість уникнути потреби регулярної заміни еластичних лігатур і щомісячних візитів до лікаря.

Крім перерахованих основних елементів брекет-системи, існують різні пружинки, еластичні ланцюжки та інші додаткові елементи. Ними лікар-ортодонт доповнює систему при необхідності.

Під час лікування прикусу і наявності апарату на двох щелепах на певних етапах лікування виникає потреба носити міжщелепові еластики – спеціальні резинки, які одягають між верхніми та нижніми зубами і носити їх потрібно постійно. Ці еластики ставлять щелепу у правильне положення та допомагають зімкнути верхні та нижні зуби у правильний контакт між собою на завершальних стадіях лікування. Ці еластики пацієнт повинен щодня міняти самостійно вдома.

Процес виправлення зубів за допомогою брекет – системи виглядає досить просто, але лише за умови, що цей інструмент знаходиться в руках професіонала. Бажаний ефект залежить не тільки від якості апарату, а й від безпомилкової діагностики, правильного вибору лікування і правильного визначення його послідовності.


Пропнуємо скористатися можливістю лікування брекет-системою «Dentsply-GAC» у нашій клініці.


 

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger