You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Брекети чи пластинка

Статті

Що краще для вирівнювання зубів?

У кожного методу лікування і кожного апарату є свої переваги і недоліки, покази і протипокази. Тому, приходячи на консультацію до лікаря – ортодонта ви почуєте різні думки та вам запропонують різні методи лікування. Вибір залежить від багатьох факторів:

  1. Вік пацієнта
  • Пластинки для зубів можна використовувати до 14-15 років, поки відбувається рісті формування щелепи.Починати лікування пластинками можна з 5-6 роківчи навіть раніше.
  • Брекети вікових обмежень не мають взагалі. Існує помилкова думка, що брекети можна ставити тільки після прорізування всіх постійних зубів (після 13 років) – це не так. Брекети на зуби можна фіксувати вже з 9 років, а деколи навіть і раніше. Головне щоб були постійні передні різці та самі останні кутні шості зуби.

Детальніше про ортодонтичне лікування у різному віці можна почитати тут: https://elvirabezvushko.com.ua/articles/yak-naykrashhe-vipraviti-prikus.html

  1. Складність патології – чи є неправильний прикус, чи лише нерівні зуби.
  • Ортодонтична пластинка на зуби може розширити щелепу, зубний ряд та створити умови для вирівнювання зубів. Проте впливу на кожен окремий нерівний зуб пластинка майже не має в силу своїх конструктивних особливостей. І у випадку коли потрібно отримати ідеально рівні зуби ефективність пластинки є низькою.
  • Брекет-система може вирівняти все. Криві зуби стають у правильне положення за рахунок переміщення кожного з них окремо. Якщо є неправильний прикус фіксація брекетів на обидві щелепи виправить цю ситуацію за рахунок одночасного лікування верхніх і нижніх зубів.
  1. Ціна
  • Пластина для виправлення зубів і прикусу є значно дешевшою ніж брекети. Середня ціна у Львові 2 500-3500 грн. залежно від конструкції апарату (наявності гвинтів, пружин та ін.). Вартість брекетів починається від 10-15 тис. грн + вартість візитів і лікування.
  1. Дисциплінованість пацієнта
  • Існує думка, що пластинки для зубів є неефективні. Але мало хто розуміє основну причину цього – кожен ортодонтичний апарат, який можна зняти, завжди є спокуса і бажання це зробити, особливо у дитини.Тому, якщо пластинку дитина буде часто знімати і носити у кишені, а не в роті, звичайно ж, результату лікування не буде. Отже, у даному випадку мотивація і дисциплінованість дитини носити пластину для зубів щоб мати гарну усмішку грає вирішальну роль. Якщо дитина не хоче це робити – краще взагалі відкласти ортодонтичне лікування.
  • Брекети – це незнімний апарат, який «приклеюють» на зуби. Варіантів самому зняти його немає. Але якщо пацієнта цікавить як вирівняти зуби без брекетів – також є альтернатива – ортодонтичні капи (елайнери).
  1. Гігієна ротової порожнини
  • Знімну ортодонтичну пластинку можна і потрібно знімати під час чищення зубів.
  • Брекети не знімаються і тому якість чищення зубів і стан емалі є надзвичайно важливими. Якщо у пацієнта погана гігієна ротової порожнини, є наліт чи зубний камінь – ставити брекети не можна. Є високий ризик розвитку карієсу навколо них.
  1. Необхідність візитів до стоматолога-ортодонта
  • Якщо дитина носить пластину для вирівнювання зубів чи виправлення прикусу вам потрібно приходити у стоматологічну клініку до ортодонта раз на місяць. Під час таких візитів лікар корегує вашу пластинку – підкручує гвинт, активуєкламери, пружини та інші елементи, за допомогою яких власне і відбувається переміщення зубів.
  • Під час лікування брекетами частота відвідування стоматолога може бути від одного разу на 3-4 тиж. до 6-8 місяців. Все залежить від етапу лікування (еластичні елементи потрібно міняти частіше, металеві – рідше) та від того, який у вас вид брекетів. На звичайних класичних брекетах лігатури бажано міняти щомісяця. Сучасні самолігуючібрекети не мають таких еластичних елементів і працюють самостійно. Тому самолігатурнібрекети дозволяють рідко відвідувати ортодонта.
  • Детальніше про види брекетів можна почитати тут

 

Якщо у вас є запитання як вибрати ортодонтичний апарат та чим вирівняти зуби і прикус, найкращий варіант – прийти на обстеження і консультацію ортодонта. Оскільки вся інформація в інтернеті є лише загальною, а поставити правильний діагноз та вибрати метод лікування можна лише після огляду і діагностики пацієнта.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Коментарі

Евеліна

Доброго дня!в мене не підкручується пластинка незнаю в чому проблема?боюсь шо може я її зламала як підкручувала останній раз ,чи може бути таке що пластинка не підкручується?

Анна

Добрий день.Підкажіть чи є ефективною пластинка на нижню щелепу(дитині 9 років)

Світлана

Доброго вечора. Дитині 9,5 років. Потрібно ставити пластину. Думки ортодонтів різні. Одні говорять, що потрібно ставити пластину, а інші говорять, що ще потрібно чекати, поки не вийдуть 4 зуби. Порадьте, будь ласка, коли правильно ставити пластину. У дитини прикус наполовину.

Кира

Скажіть допоможе пластина коли вже виповнилося 21 рік?

Коментарі закриті.

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger