You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Зубний біль після пломбування. Чому болить і що робити?

Статті

Трапляється так, що після стоматологічних процедур виникає зубний біль. Він може стати меншим та не таким вираженим, а деколи больові відчуття виникають при натисканні на зуб після пломбування. Чи значить це що лікар не долікував зуб? Про що говорять больові відчуття одразу після лікування зуба та як на них реагувати?

Після лікування зуба боляче при натисканні

Зазвичай прийом у стоматолога вирішує проблему повністю — зуб вилікуваний. Проте при певних маніпуляціях лікар-стоматолог попереджає, які відчуття можуть проявлятись найближчим часом, як правило це ниючі больові відчуття, та скільки вони будуть тривати і коли необхідно прийти знов на огляд.

Якщо зуб видаляють, то певний період часу можуть бути больові відчуття в місці видалення зуба — це нормально, адже лунка (місце видалення зуба) — це рана, якій потрібен час для відновлення кісткової тканини і ясен. Грубо кажучи, рана повинна заспокоїтись, затягнутись. Але якщо біль не затихає після 3-4 днів, він виражений, пульсуючий, набряк не проходить, необхідно записатись на прийом до лікаря.

Чому болить зуб після пломбування?

Ще є декілька причин, які пояснюють чому болить зуб після лікування. Але варто наголосити, що не варто ставити діагноз самостійно.

  • видалення нерва (лікування пульпіту) — декілька днів може відчуватись чутливість
  • глибокий карієс — якщо є можливість не забирати нерв та є можливість щоб не депольповувати зуб, з часом таки зуб може запалитись і почати боліти
  • алергія — рідкісний випадок, але його виключати не можна. Можлива ваша індивідуальна підвищена чутливість до певного матеріалу
  • недотримання рекомендацій лікаря (після пломбування, знеболення, видалення та інших маніпуляцій)

Тобто, після втручання в ротовій порожнині у деяких ситуаціях можуть виникати неприємні відчуття проте вони повинні самовільно пройти за декілька днів.

Які симптоми після лікування потребують термінового звернення до лікаря?

  • біль у запломбованому зубі – пульсує, різкий, гострий, при прийманні знеболюючого не проходить
  • біль віддає у сусідні зуби, вухо, шию
  • підвищена температура
  • головний біль
  • набряк щоки
  • нагноєння в області зуба
  • запалення ясен
  • відчуття що пломба «зависока» і заважає при накушуванні

Чому може боліти здоровий зуб?

Чому здоровий зуб без карієсу також може боліти при накушуванні. Причиною цьому може бути підвищенна чутливісь емалі. Біль виникає при вживанні гарячої, холодної або кислої їжі. Такі відчуття короткочасні, але впродовж тривалого періоду. Причина може бути в особливостях емалі або неправильного догляду за ротовою порожниною в домашніх умовах. Щоб вирішити їх необхідно звернутись до лікаря, щоб визначити причину та усунути ці неприємні відчуття, підібрати правильний домашній догляд та за потреби провести мінеральну герметизацію емалі — це покриття зуба спеціальними мікроелементами для укріплення зуба. Детально можна ознайомитись за посиланням.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger