You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Видалення зубів під седацією

Статті

В інтернеті можна знайти ще терміни «наркоз» і «медикаментозний сон», проте слід розуміти що це різні види анестезії і не ототожнювати їх. Загальний наркоз роблять, як правило, дітям. Седацію – підліткам і дорослим.

Седація в стоматології— безпечна альтернатива загальному наркозу. Це введення спеціальних препаратів, що занурюють пацієнтау напівсонний стан. При даному типі анестезії використовується заспокійливий препарат сильної дії і під його впливом пацієнт перестає відчувати біль. Видалення зубів під садацією вважається найефективнішим і безпечним методом. Обумовлено це складом анестезуючих препаратів. Всі сучасні засоби для проведення седації — гіпоалергенні, тому цей вид знеболення підходить алергикам з непереносимістю місцевої анестезії та пацієнтам із деякими загальними захворюваннями організму. Медичні препарати для седації не порушують функції організму та орієнтацію людини у середовищі.

Кому варто проводити лікування або видалення зуба під седацією / у медикаментозному сні?

Зараз цей вид стоматологічного лікування став дуже розповсюдженим через його високу безпеку, відсутність негативного впливу на організм і повне уникнення стресу, особливо коли мова йде не просто про лікування зубів, а про видалення. Тому, у першу чергу, це рекомендовано робити підліткам при видаленні зубів мудрості. У такому випадку стоматолог видаляє за один раз всі 4 зуби мудрості і ви не «розтягуєте» цей процес на 4 візити по 1 зубу. Перевага – жодного болю,  стресу і пацієнт нічого не памятає.

Наступна категорія пацієнтів – дорослі з великою кількістю зубів на лікування. Якщо вони не хочуть відчувати жодного дискомфорту, навіть при місцевому знеболенні, не хочуть довго сидіти у стоматологічному кріслі – тоді найкраще рішення – це седація. Поки пацієнт «спить», лікар лікує максимум зубів за один візит.

Переваги видалення зубів під седацією

  • Перевагою такого методу анестезії є відсутність протипоказів, що не можна сказати про наркоз. Під час процедури пацієнт навіть деколи має змогу виконувати прості команди лікаря.
  • Зручність для пацієнта – після проведених маніпуляцій не потрібен час для відновлення, як після загального наркозу. Покинувши стоматологічне крісло пацієнт здатний вільно пересуватись без порушення орієнтації в просторі.
  • Безпека. Шкідливої дії на організм не виявлено. Немає протипоказів. Видаляти зуби під седацією рекомендовано людям з порушенням серцево-судинної системи і іншими захворюваннями.
  • Доступність.

Видалення зубів під даним видом анестезії може відбуватись по різному. Все залежить від седативного засобу.Препарати вводять декількома способами і ділять на види, в залежності від глибини сну, у який вводять пацієнта. Для видалення зубів використовують 1 вид такого наркозу: поверхневий. Він викликає незначне пригнічення свідомості з можливістю самостійно дихати і виконувати певні дії.

Покази та протипокази

Головна умова використання седативних речовин — визначення чітких показів до проведення лікування:

  • виражена дентофобія (людина сильно боїться лікувати зуби і все що з цим пов’язано)
  • наявність хронічних захворювань в серцево-судинній системі, порушення  системи органів дихання
  • цукровий діабет
  • індивідуальна непереносимість місцевих анестетиків
  • виражений рвотний рефлекс

Спеціаліст має право відмовити у проведені стоматологічного втручання під седативним  наркозом при наступних протипоказах:

  • гостре вірусне захворювання
  • стадія загострень хронічних захворювань
  • деякі захворювання кровоносної системи
  • бронхіальна астма в анамнезі
  • непідготовлений ШКТ (при повному шлунку седація не проводиться)

Підготовчі етапи до видалення зуба під альтернативним наркозом

На першому візиті лікар призначає частину аналізів із загального списку. Зібрати їх необхідно для підтвердження наявних показів до седації. Також лікар-анестезіолог проводить індивідуальне обстеження в ході якого оцінює загальний стан хворого.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger