You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Чи можна ставити брекети вагітним?

Статті

Стоматологія для вагітних по великому рахунку не відрізняється від звичайної, проте має деякі особливості. Лікування зубів під час вагітності та догляд за зубами при вагітності слід проводити навіть частіше, оскільки у жінки змінюється гормональний фон та рівень мікроелементів в організмі, що може проявитись більш швидким розвитком карієсу, запаленням і кровоточивістю ясен. Також часто буває біль у яснах і чутливість зубів під час вагітності (як зменшити чутливість читайте тут).

Починати ортодонтичне лікування брекетами вагітним чи ні?

Вагітність — відносний протипоказ для початку лікування, тому що можуть бути деякі супутні прояви під час вирівнювання зубів

Чим це проявляється?

  • зуби можуть переміщуватись повільніше або навпаки швидше
  • можлива кровоточивість ясен (але вона буде незалежно від наявності брекетів на зубах), оскільки змінюється гормональний фон організму
  • останній етап ортодонтичного лікування (стабілізація) повинен відбуватись довше

Аргументи «за» брекети під час вагітності

це естетика! Якщо ви довго не наважувались на лікування брекетами через свою соціальну активність або роботу, переживали через те що їх буде помітно – зараз у вас є достатньо часу щоб під час декрету «зайнятись собою» і щоб ваші колеги по роботі не бачили вас з брекетами на зубах.

Особливості носіння брекетів у вагітних

Загалом, всі правила по догляду за ротовою порожниною, про які написано нижче, повинні виконуватись і без брекетів, і не вагітними жінками – адже це елементарний стоматологічний догляд. Проте нагадаємо про це ще раз.

  1. Вагітність і брекети вимагають ретельної профілактики карієсу. Професійна гігієна і чистка зубів під час вагітності повинна проводитись раз на 3 місяці у вашого стоматолога.
  2. Правильне харчування вагітних при носінні брекетів.

Під час вагітності необхідно збалансоване харчування з великим вмістом кальцію. Важливо виключити або зменшити кількість солодощів так як вони збільшують кількість нальоту. Всім вагітним необхідний кальцій. Кальцій потрібен для розвитку майбутньої дитини — це знають всі. Однак, не всі пацієнти знають, що саме через нестачу кальцію у харчування в період вагітності дуже псуються зуби. Механізм простий: необхідний кальцій для розвитку плоду він бере із організму матері, і зубів в тому числі.

  1. При вагітності змінюється стан ясен.

Зміна гормонального фону веде до запалення ясен і кровоточивості. Тому у вагітних частіше утворюється гінгівіт. Цю особливість слід враховувати при ортодонтичному лікуванні і використовувати спеціально призначені засоби гігієни з лікувальною дією.

  1. Технічні незручності при лікування вагітних брекетами.

Лише якщо виникне потреба проводити анестезію, прийом знеболюваних препаратів, хірургічні операції і видалення зубів мудрості.

  1. Рентген.

Обстеження та діагностику перед ортодонтичним лікуванням необхідно провести до фіксації брекетів. А під час вагітності знімки роблять тільки про гострій необхідності.

Висновок

Носити брекети при вагітності — можна. Встановлювати брекети під час вагітності — не бажано, або у випадку якщо ви провели рентгенолгічне обстеження ще раніше.

Коли починати носити брекети після пологів?

Починати ортодонтичне лікування після вагітності варто після повного відновлення організму в цілому. Орієнтовні терміни: 6-9 місяців після пологів або завершення годування.

Скільки потрібно носити брекети?

Зазвичай, ортодонтичне лікування триває в середньому 1,5 -2 роки, під час вагітності та після пологів у період лактаціі ці терміни можуть збільшуватись на 30-50%.

Стан зубів після брекетів

Якщо ви чули або читали що від брекетів руйнуються зуби – це і правда, і ні. Все залежить від багатьох факторів, про які вам детально розповість ваш ортодонт. Проте, у будь якому разі щоб перестрахуватись необхідно провести наступні процедури перед початком ортодонтичного лікування.

Підготовка до ортодонтичного лікування і до брекетів

  • професійна гігієна
  • профілактичне покриття та зміцнення емалі зубів мікроелементами
  • лікування карієсу (всі зуби повинні бути здорові і поліковані)
  • регулярні огляди у стоматолога раз на 3 міс

Враховуючи всі зміни, які відбуваються під час вагітності в жіночому організмі, профілактика, гігієна і санація потребують подвійної уваги при вагітності з брекетами. Гігієну можливо потрібно буде робити частіше, ніж звичайним пацієнтам, а лікування необхідно буде проводити з анестезією тільки в другому триместрі і без неї у третьому.

Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger