You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Основні питання про ортодонтичне лікування

Статті

У більшості людей сучасна ортодонтія асоціюється зі словом “брекети“, і це не випадково. На сьогоднішній день брекет-система – це найпоширеніший і найпопулярніший ортодонтичний апарат.

Нажаль, доволі часто доводиться чути негативну думку про брекет, про те як довго їх потрібно носити, які незручності вони створюють при виправленні неправильного прикусу, що вони «руйнують емаль» та інші міфи, яких є безліч в інтернеті. Проте кожен кваліфікований лікар – ортодонт у Львові повинен пояснити вам всі «за» і «проти» використання брекетів для виправлення прикусу.

1. У якому віці найкраще виправляти прикус?

Зазвичай таке питання ставлять батьки, приводячи дитину на консультацію.

Оптимальний час щоб почати ортодонтичне лікування визначається індивідуально для кожного пацієнта лікарем-ортодонтом.

У більшості випадків ідеальний вік для виправлення неправильного прикусу і вирівнювання зубів – 9-11 років. Це період активного росту дитини та формування прикусу, протягом якого ортодонтичне лікування дасть найбільш швидкий і сприятливий результат.

Однак є ситуації коли сучасна ортодонтія радить починати лікування в більш ранньому віці (5-6 років) відразу ж при виявленні проблеми, особливо якщо це спадкові порушення, відхилення від правильного росту щелепових кісток та положення щелеп, різні види неправильного прикусу.

Іноді навпаки, лікар – ортодонт порадить відкласти лікування до завершення прорізування всіх постійних зубів дитини, тобто до 12-14 років.

2. Від чого залежить в якому віці починати ортодонтичне лікування?

– вид зубощелепної аномалії.

Має значення чи у вас є проблема лише «нерівних зубів» чи є порушення прикусу, захворювання щелепового суглобу, зміна положення щелеп та розміру кісток.

– ступінь вираженості проблеми.

Деякі незначні відхилення і «нерівні зубів» можуть самі виправитись по мірі росту дитини, особливо у віці 8-9 років.

– стан емалі зубів та рівень гігієни порожнини рота.

Якщо емаль зубів ослаблена або ушкоджена краще спочатку провести її профілактичне укріплення перед фіксацією брекетів. Щодо гігієни – якщо дитина погано чистить зуби підвищується ризик відклеювання брекетів і розвитку карієсу навколо них, тому ми у «Стоматологічній клініці професора Ельвіри Безвушко» радимо відкласти ортодонтичне лікування нерівних зубів і спочатку провести навчання техніці правильного домашнього чищення зубів та прослідкувати як дитина буде справлятись самостійнно.

– загальний фізичний розвиток пацієнта.

Найкраще розпочати ортодонтичне лікування у підлітковому віці перед початком гормональних змін і періодом інтенсивного фізичного розвитку і росту.

– його бажання або небажання носити ортодонтичний апарат (усвідомлення необхідності лікування, мотивація, які напряму будуть впливати на виконання всіх рекомендацій лікаря і дотримання режиму носіння знімних апаратів – пластинок).

та багато інших.

3. Коли і в яких випадках необхідне видалення зубів при лікуванні брекетами?

Частою причиною скупченості і неправильного тісного положення зубів у дітей і дорослих є невідповідність розмірів щелеп до розміру зубів (щелепа звужена і зуби не поміщаються, стають «криві»). У ряді випадків, нерівні зуби можна виправити шляхом розширення зубного ряду.

Але іноді цього є недостатньо і видалення деяких постійних зубів є єдиною можливістю успішного ортодонтичного лікування. Це необхідно в тих випадках, коли недостатньо місця у щелепі для правильного рівного розміщення всіх зубів або коли видалення окремих постійних зубів і подальше вирівнювання може значно покращити посмішку та профіль.

Видаляють, як правило, четверті зуби або восьмі (зуби мудрості).

Після видалення, в процесі вирівнювання, криво розташовані зуби переміщують на простір, що звільнився, і таким чином проміжки повністю закриваються до кінця лікування.

Досить часто у дорослих альтернативою видалення для створення місця в зубній дузі є сепарація – зішліфовування емалі бічних поверхонь зубів.

4. Чи руйнують брекети зубну емаль?

І «так» і «ні».

ТАК, це можливо у наступних випадках:

  • ви орієнтувались на дешеву ціну і вибрали апарат сумнівної якості (хоча зовні він не буде відрізнятись від дорогих брекетів). Проте якість самого металу, з якого виготовлені брекети, може погано впливати на стан емалі зубів.

  • матеріал, який лікар – ортодонт використовує для фіксації, може мати токсичний вплив на зуби

  • саме «нанесення» матеріалу на брекет – якщо там є мікропростори і пори, в них будуть збиратись бактерії та наліт і під брекетом буде розвиватись карієс

  • і, нарешті, момент зняття апарату – «невмілі» рухи лікаря можуть «відірвати» брекети разом з кусочками емалі або зробити тріщини на ній

НІ, не шкодять емалі при дотриманні наступних умов:

  • якщо брекети правильно приклеєні на зубах, без проміжків і пустоти під ними
  • ви вибрали якісний сертифікований апарат. Для цього запитуйте у вашого стоматолога – ортодонта фірму-виробника. Адже якісні речі не можуть коштувати дешево. А ціни на брекети у Львові дуже відрізняються у різних клініках. Ми у у нашій стоматологічній клініці використовуємо брекет-системи японського та американського виробництва, які входять в пятірку найкращих світових виробників.

  • ви впевнені у кваліфікації вашого лікаря-ортодонта, який має ортодонтичну освіту (і це не жарт, так як зараз дуже часто стоматологи загального профілю «клеять» брекети)

Це причини, від яких залежить чи руйнуються зуби під брекетами.

Проте, карієс може розвиватись навколо брекета.

Причиною виникнення карієсу і запалення ясен (гінгівіту) є зубний наліт. Наявність ортодонтичного апарату в роті ускладнює очищення порожнини рота. Особливо схильна до карієсу є “незріла” несформована емаль дітей і підлітків і перш за все “зоною ризику” є ділянки навколо брекетів.

У даній ситуації дотримання елементарних правил домашньої гігієни і рекомендацій лікаря-ортодонта повністю виключає виникнення таких ускладнень як поява “білих плям” на емалі або карієсу і робить ортодонтичне лікування безпечним для зубів пацієнта. Пошкодження ясен і емалі навколо брекетів виникають не через самі брекети, а в результаті поганої гігієни!!!

У нашій клініці крім рекомендацій для домашньої гігієни і навчання техніці чищення зубів всім пацієнтам рекомендуємо профілактичні послуги, спрямовані на зміцнення емалі зубів і запобігання пошкодження зубів і ясен.

– перед фіксацією брекет-системи проводять професійну чистку зубів від нальоту і зубного каменю, поверхню емалі ретельно полірують і обробляють препаратами фтору тривалої дії, навчають навичкам гігієни та домашньому догляду за брекетами

– протягом усього періоду ортодонтичного лікування, регулярно (зазвичай раз в три місяці) рекомендовано повторювати професійну гігієну.

– якщо ви недостатньо вичищаєте зуби, щоб уникнути розвитку карієсу та ушкоджень емалі навколо брекетів рекомендовано раз на 6 міс. Проводити мінералізацію емалі зубів (покриття спеціальним розчином з мікроелементами).

5. Як можна прискорити ортодонтичне лікування, скоротити терміни носіння брекетів?

Сучасна ортодонтія пропонує широкий вибір різних конструкцій ортодонтичних апаратів, в тому числі велику різноманітність брекет-систем.

Для скорочення часу лікування та зменшення кількості візитів до лікаря у нашій клініці ми використовуємо самолігуючі (безлігатурні) брекети. Ця система брекетів якісно відрізняється від традиційних і завдяки своїм конструктивним особливостям має ряд переваг:

  • дозволяє вирівнювати зуби і нормалізувати прикус більш швидко і якісно, ​​тим самим скорочуючи тривалість носіння брекетів
  • зменшує навантаження на зуби і пародонт (кістку), переміщує зуби дбайливіше
  • звикання до апарату відбувається швидше, менші больові відчуття і дискомфорт в перші дні після фіксації самолігуючих брекетів
  • висока гігієнічність (їх легше чистити)
  •  більше можливостей для вирівнювання і корекції прикусу без видалення окремих зубів
  • не потребує щомісячних візитів до ортодонта

Висновок

Для досягнення хорошого результату ортодонтичного лікування необхідно наступне:

  1. Високий професійний рівень ортодонта, так як тільки грамотний підхід, повна діагностика і складання оптимального плану лікування можуть забезпечити якісне і безпечне лікування.
  2. Хороша “кооперація” з пацієнтом – тобто бажання і прагнення самого пацієнта отримати красиві рівні зуби, його позитивний настрій і дотримання всіх рекомендацій лікаря протягом усього лікування.
  3. Спільна, координована робота ортодонта з лікарями інших напрямків стоматології – гігієніста, терапевта, парадонтолога, хірурга, так як у багатьох ситуаціях для досягнення хорошого естетичного і функціонального результату роботи одного ортодонта мало.
Поділіться цим записом

Автор

Безвушко Ельвіра Валентинівна
Безвушко Ельвіра Валентинівна

Головний лікар "Стоматологічної клініки професора Ельвіри Безвушко"

Messenger icon
Надіслати повідомлення через Messenger